Elektrische bus (© pixabay)

Begin deze maand liet vervoerder EBS op haar site weten dat reizigers die gebruikmaken van het openbaar vervoer in de regio IJssel-Vecht nogal wat hinder hebben ondervonden. Het bleek daarbij dat vooral in Flevoland veel busritten waren uitgevallen. Om dit op te lossen en dat er een meer betrouwbaardere dienstregeling gaat komen, zou de vervoerder met een nieuwe dienstregeling komen, die per zondag 14 april in moet gaan.

Busritten laten vervallen
 
Volgens een uitgelekt plan dat bij de regionale media ligt, wil de busvervoerder EBS zo’n tientallen ritten per werkdag laten vervallen. Dit zou onder meer op neer komen dat er honderden busritten per week komen te vervallen. 

Het uitgelekte plan is door vakbond CNV en de reizigersorganisatie Rover bevestigd als een voorstel van de vervoerder. Vooralsnog zou het voorstellen zijn voor een tijdelijke dienstregeling tot december van dit jaar. 

In het voorstel zou de nieuwe lijn Urk – Kampen komen te vervallen, het aantal bussen naar Bataviastad zou weer terug gaan, er zou een splitsing komen in de lijn Harderwijk – Lelystad Centrum – Bataviastad. Tenslotte zouden er weer aanpassingen komen in de stadslijnen van Lelystad. 

Provincie gaf groen licht vooraf
Volgens de media zou de provincie Flevoland al voor de start van EBS bij deze vervoerder gemeld hebben dat een aangepaste dienstregeling bespreekbaar zou zijn. Dit om problemen als in Gelderland en Overijssel te voorkomen.  

De problemen in de 2 provincies zouden zijn ontstaan door personeelstekort. Maar EBS had het antwoord gegeven dat het niet nodig was, daar men verwachtte genoeg personeel te hebben. Echter na ingebruikname van de dienstregeling bleken vele bussen uit te vallen, tot zo’n 10 procent. 

Tekort aan chauffeurs 
Bij het overnemen van een concessie door een vervoerder, neemt de nieuwe vervoerder de chauffeurs over. In eerste instantie had EBS aangegeven dat er minder chauffeurs zouden zijn overgekomen. Hierdoor zou een personeelstekort zijn ontstaan. 

Andere vervoerders spreken dit echter tegen. Dat verschil van mening is zo gebleven tussen de vervoerders. Uit ervaring is gebleken dat bij de overname door dezelfde vervoerder in bijvoorbeeld Harderwijk ook lijnen zijn uitgevallen of beter gezegd, gewoon niet kwamen opdagen.  

Het tekort van de vervoerder komt ook in andere regio’s voor, zoals in Zaanstreek-Waterland. Het schijnt dat EBS vanaf april minder vaak gaan rijden en lange buslijnen gaat opknippen. Hiervoor zouden dan 120 extra mensen nodig zijn. 

Bussen met mankementen 
Volgens het vervoersbedrijf zou minder bussen te laten rijden de enige oplossing zijn voor de problemen. Echter, de chauffeurs geloven daar niet in. Zo staat te lezen in een brandbrief van de vakbonden aan de directie. 

Volgens de regionale media zou EBS per april 10 procent van de vaste ritten schrappen, waardoor minder ritten uit zullen vallen. De chauffeurs – die lid zijn van FNV en CNV – hebben laten weten dat de afschaling van de dienstregeling niet dé oplossing zal zijn. 

Het zou komen door de uitval van personeel te groot is, naast het feit dat er een tekort is aan goed materiaal. De vakbonden hebben laten weten dat de elektrische bussen nog steeds tal van mankementen vertonen. 

Chauffeurs geven aan dat er te weinig elektrische bussen beschikbaar zijn. Dit kan voorkomen doordat de bussen bij de technische dienst staan of ze op andere lijnen ingezet worden, zodat chauffeurs moeten wachten op een beschikbare bus. Dit kan opgelost worden door dieselbussen in te zetten, maar dat willen de provincies niet. 

(Bronnen: Omroep Flevoland, Flevopost, De Stentor, lelystad.nieuws.nl) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 19.02.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights