Lelystad Airport

Maart 2021 werd aangegeven dat de Royal Schiphol Group over 2020 een verlies heeft geleden van 563 miljoen euro. Dit werd onder meer veroorzaakt door het SARS-CoV-2 virus (Corona pandemie). In 2020 kwam het verlies voor Lelystad Airport uit op 9 miljoen euro, wat 1 miljoen euro meer was dan het jaar ervoor. 

Lager aantal vliegtuigbewegingen 
Volgens de Royal Schiphol Group kwam het hogere verlies door het lagere aantal vliegtuigbewegingen van de kleine luchtvaart. Met minder vliegtuigbewegingen komen er ook minder landingsgelden binnen. 

Dit was natuurlijk zeker van toepassing op Lelystad Airport. De daling van het aantal vliegtuigbewegingen had natuurlijk met de Coronamaatregelen te maken. Echter niet alleen, daar Martinair Flight Academy naar Groningen Eelde Airport vertrok.  

In 2021 10 miljoen verlies
Een jaar later, maart 2022, kon men melden dat Lelystad Airport een verlies van 10 miljoen heeft geleden over het jaar 2021, wat ook weer een 1 miljoen euro meer was dan het jaar ervoor. De cijfers kwamen uit het jaarverslag van de Royal Schiphol Group. 

Daarnaast werd ook aangegeven dat Lelystad Airport klaar was voor de verwerking van vakantievluchten richting het gebied van de Middellandse Zee. Maar op dat moment was de vlieghaven nog steeds niet open als de overloop van Schiphol. 

Dit betekende op dat moment dat er wel kosten worden gemaakt, maar dat er geen of nauwelijks inkomsten tegenover staan. De bedoeling op dat moment was, dat als de vlieghaven open zou gaan, dat er jaarlijks zo’n 45.000 vliegbewegingen zouden plaatsvinden.  

In 2023 ruim 10 miljoen verlies 
De afgelopen week zijn de cijfers van 2023 bekendgemaakt. De Royal Schiphol Group heeft in het jaarverslag 2023 gemeld dat het verlies voor Lelystad Airport is uitgekomen op 10,1 miljoen euro. Volgens Schiphol is dit 1.4 miljoen euro meer dan in 2022. 

De afgelopen jaren heeft het verlies (uit bedrijfsactiviteiten) steeds rond de 10 miljoen euro gelegen. Zo wordt in de verschillende media gemeld dat er al bijna 250 miljoen euro is uitgegeven aan Lelystad Airport. Dit is dan nog tot eind 2022.   

Daarnaast heeft de Royal Schiphol Group aangegeven dat men nog voor ruim 20 miljoen euro aan investeringen voor Lelystad Airport wil gaan doen. Ook dit is weer meer dan het jaar ervoor. Van de 20 miljoen euro is ruim 13 miljoen euro gereserveerd voor over 5 jaar.  

Volgens de media zouden er in 2023 ruim 75.000 vliegbewegingen verwerkt zijn op Lelystad Airport – meestal kleine luchtvaart of general aviation – wat overigens zo’n 10 procent lager zou liggen dan in 2022. 

Vlieghaven Lelystad Airport geeft zelf aan dat ze met meer dan 80.000 vliegtuigbewegingen de grootste General Aviation luchthaven van Nederland is. Het is een gecontroleerde luchthaven met een bemande toren (door de luchtverkeersleiding). 

(Bronnen: AD, Luchtvaartnieuws, Omroep Flevoland, Lelystad Airport, lelystad.nieuws.nl) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 18.02.2024) 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights