Gelddoos (© Pixabay)

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft cijfers bekendgemaakt over 2022 waarbij werd aangegeven dat in Lelystad ruim 2.000 inwoners over meer dan 6 maanden de zorgpremie niet hebben betaald. Het aantal is 2.110 inwoners, wat overigens 110 minder is dan een jaar eerder. 

Te grote premieachterstand 
De gegevens komen uit regionale media, die tevens aangaven dat het CBS meldt dat zo’n 3.2 procent van alle volwassen inwoners van Lelystad een te grote premieachterstand had, bij het meetmoment.  

Het percentage van 3.2 procent is hoger dan het landelijk gemiddelde. Tevens ligt het hoger dan het gemiddelde in Flevoland. Van de groep die een te grote premieachterstand heeft, staan bijna 1.500 inwoners bekend als ‘wanbetaler’.  

Normaal gesproken moet men gemiddeld 147 euro per maand betalen voor de premie, echter degenen die bekendstaan als een ‘wanbetaler’ zullen de premie met opslag moeten betalen aan het CAK. 

Voor dit jaar is dat 175.20 euro. Deze personen zijn wel verzekerd en de verzekeraar blijft de zorgkosten vergoeden tegen dezelfde voorwaarden. Binnen de groep van ‘wanbetalers’ is een groep van 900 personen die een betalingsachterstand hebben opgelopen, terwijl men een zorgtoeslag heeft. 

Achterloper is niet meteen een ‘wanbetaler’
Men krijgt niet meteen het label ‘wanbetaler’ opgeplakt als men 6 maanden achterloopt. Men kan het beste direct een betalingsregeling met de verzekeraar afspreken, zodat men weer de normale premie kan gaan betalen.  

Daarnaast kunnen mensen in de bijstand onder voorwaarden uit het dossier van ‘wanbetaler’ komen. Het CBS heeft laten weten dat de groep van ‘goede betalers’ bestaat uit zo’n 650 personen.  

Landelijk gezien is het totaal aantal Nederlanders dat achterloopt met de zorgpremie in 2022 afgenomen. Dit gebeurde ondanks de discussie over armoede en bestaanszekerheid. Daarentegen staat wel dat de daling minder sterk is dan de jaren daarvoor.

Het CAK, de instantie die de verhoogde zorgpremie incasseert bij mensen die voor langere tijd achterlopen, geeft aan dat zorgverzekeraars van alles doen om te voorkomen dat iemand zo’n 6 maanden geen premie betaalt.

Echter, er zijn ook premieachterstanden die overgedragen worden aan de bekende incassobureaus, waardoor het niet helemaal duidelijk is hoeveel mensen écht met een achterstand zitten.  

(Bronnen: AD, De Stentor, CBS) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 15.02.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights