Oude eik

ALKMAAR – Wethouder Anjo van de Ven heeft, samen met kinderburgemeester Malaika Mughal Uribe en klimaatburgemeester Henk Adriaanse,  op woensdag 15 november 2023 de eerste boom geplant van een aantal van 5.000 bomen. Deze eerste boom, een sierpeer, werd geplant langs het Jaagpad in Alkmaar. 

Keuze samen met bewoners 
Wethouder Anjo van de Ven gaf bij het planten van de boom aan, dat het de eerste van 5.000 bomen zou zijn voor de gemeente Alkmaar. Deze werd ook nog op een speciale dag geplant, namelijk de Nationale Boomfeestdag. De gemeente heeft samen met de bewoners een keuze gemaakt voor het type bomen dat geplaatst zou gaan worden. Hierbij gaat het met name over sierperen, platanen en elzen. De wethouder gaf aan dat het een mooie ontwikkeling is, al die extra bomen die gaan komen en tevens dat de gemeente de eerste stap heeft gezet voor de toekomst.  

Het belang van bomen 
Bomen hebben een positieve invloed op de leefbaarheid van de omgeving, naast het feit dat bomen ook de buurten en straten verfraaien. De positieve invloed is te merken als de bomen schaduw verstrekken op warme dagen, zorgen voor een plaats waar het regenwater in de grond kan sijpelen en als een woonplaats voor allerlei planten en dieren.  
Bij de eerste boom werd aangegeven dat er gekeken gaat worden waar de andere 4.999 bomen een plaats zullen krijgen. Een goede plaats voor een boom wordt bekeken samen met de bewoners. Daarnaast zal de gemeente bomen beschikbaar stellen aan de inwoners, als men dat wil, om op het eigen terrein te kunnen planten.  

Begin van dit jaar kwamen de lokale media met de mededeling dat de gemeente Alkmaar 5.000 extra bomen gaat planten. Dit zou gaan gebeuren als onderdeel van de groenparagraaf van de Alkmaarse Stad en Landcoalitie. Het plan heeft een looptijd van 2023 – 2031 en is bedoeld om 700 omgewaaide en stevig beschadigde bomen (door storm Poly juli 2023) te vervangen en eventueel terug te plaatsen. In het plan worden keuzes gemaakt voor de boomsoorten, waarbij rekening wordt gehouden met onder meer minder gevoeligheid van bomen voor ziekten en andere plagen. De gemeente heeft een indeling gemaakt van zo’n 2.000 bomen (herstructurering en herontwikkeling), 1.000 bomen (overig openbaar gebied) en 2.000 bomen voor de private buitenruimte.  
Tevens is in de lokale media te lezen dat er een speciale site aangemaakt wordt, echter deze site is (nog) niet operationeel. Op de site zouden inwoners kunnen inschrijven om een bijdrage te willen leveren aan de vergroting van het bomenbestand. 

De gemeente laat weten dat het bomenplan van 5.000 bomen een looptijd van 8 jaar heeft en dat men dus rekent met zo’n 625 bomen per jaar. Hierbij tellen de geplante bomen van 2023 mee voor 2024. 
Enkele dagen geleden heeft wethouder Anjo van de Ven een eik geplant op het Bolwerk. Ook op deze plaats zijn bij de storm Poly verschillende grote en herkenbare bomen omgewaaid en / of flink beschadigd. Daarom zijn op 6 en 7 februari de bomen op het Bolwerk vervangen. En het waren flinke bomen die geplant werden, onder meer een wilgbladige eik (Quercus phellos) van 8 ton en 18 meter hoog. De eik werd met behulp van een kraanwagen op het Kennemerbolwerk geplant. 

Op het Bolwerk zijn 18 nieuwe bomen geplant van 14 verschillende soorten. Zo zijn er eik, es, iep, linde, beuk en wilg weer geplant. Bij de herplanting heeft de gemeente bewust gekozen voor grotere bomen, zodat het aanzien van het Bolwerk niet veel werd veranderd. Tevens dragen grote bomen meteen bij aan de leefbaarheid in de gemeente. De bomen geven zuurstof af, zorgen voor schaduw en creëren plekken om te ontspannen.  

(Bronnen: Gemeente Alkmaar, Streekradio Alkmaar, Alkmaar Duurzaam, Beat FM) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 15.02.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights