Subsidieregeling vergroening Zeeuwse schoolpleinen

MIDDELBURG – Voor de zesde keer is de voucherregeling voor Zeeuwse basisscholen die hun schoolplein willen vergroenen, geopend. Provincie Zeeland ondersteunt het initiatief van IVN Natuureducatie, dat scholen van een grijs schoolplein naar een natuurrijke leeromgeving begeleidt. Scholen die zich melden maken kans op een voucher van 10.000 euro en doen mee aan het bijbehorende traject.  

Vouchers voor vergroening 
Met de voucherregeling worden de Zeeuwse scholen geholpen in de transitie van grijs naar groen. Elke basisschool in Zeeland maakt kans op een voucher van 10.000 euro om het plein te vergroenen. De financiering van Provincie Zeeland is nog het voorbehoud voor de regeling. Naast een voucher van 10.000 euro staat een cofinanciering van minimaal 5.000 euro van de gemeente. Tevens draagt de school minimaal 5.000 euro bij in middelen. De eerste Zeeuwse scholen zijn in 2019 van start gegaan met het vergroenen van de speelruimte. Ondertussen zijn bij 50 scholen de grijze tegels ingewisseld voor bomen, planten en houtsnippers. 

In de afgelopen jaren heeft onder meer de Tweern uit Goes een voucher ontvangen. Het grijze plein is ongeveer 2 jaar geleden omgetoverd tot een natuurrijke plek. Leerkracht Sharon heeft zich ingezet voor de vergroening en heeft gemeld dat de leerlingen veel ruimte nodig hebben en de school wilde de leerlingen meer in contact brengen met een natuurlijke omgeving. School en leerlingen hebben samen een nieuw plein ontworpen. Hierbij werden schaduwplekken gecreëerd, een heuvel met een watertappunt en werden boomstammen en wilgenhutjes geplaatst. 

Verandering van grijs naar groen
De aanmelding die gekozen wordt, krijgt niet alleen een voucher, maar tevens begeleiding in het proces. Projectleider Debby Boers, IVN Zeeland, geeft aan dat de scholen worden ondersteund van ontwerp tot aanleg. Dit gebeurt met een inspiratiesessie, buitenles training voor leerkrachten en een stappenplan. Na de vergroening wordt de school onderdeel van het Scholennetwerk. Hier krijgen de leden advies en latere verdieping over onder meer beheer en onderhoud. 
Het doel van IVN is om alle schoolpleinen in Zeeland te vergroenen. Een onderzoek meldt dat een groen plein zorgt voor een betere sociale, emotionele en motorische ontwikkeling bij kinderen. Tevens wordt het pestgedrag verminderd en is er een positief effect op de gezondheid. 

Dit wordt beaamt door Mireille, leerkracht bij de Sprong in Koudekerke. Belangrijk voor kinderen zijn nieuwe beweegervaringen en dan gaat het niet alleen om voetballen of rennen, maar zeker over klimmen en op de hurken zoeken naar beestjes.  
Volgens het IVN zit Zeeland onder het landelijk gemiddelde van bewegingsvriendelijke plekken voor kinderen, terwijl bewegen een steeds belangrijker thema wordt.  In de zoektocht naar een oplossing start IVN dit jaar met SportZeeland de Groene Beweegschool. Hierbij wordt een stappenplan gemaakt hoe pleinen bewegingsvriendelijk ingericht en ingezet kunnen worden. Tevens worden meer bewegingspecialisten getraind. Dit programma zal dit jaar starten bij 3 pilotscholen. Aanmelden voor de pilot kan via de aanmelding voor de voucherregeling. IVN laat weten dat Nederland af moet van de ‘grijze woestijnen’ anders zal een hele generatie opgroeien zonder natuur. 

Aanmelden voor een groen schoolplein kan via de site in de periode van 8 februari tot en met 24 maart, waarna op 29 maart bekend wordt gemaakt welke scholen een voucher ontvangen.  

(Bronnen: Gemeente Middelburg, IVN) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 13.02.2024

Ook te lezen via Middelburg Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights