Circulair ambachtscentrum

HEERENVEEN – De gemeente Heerenveen wil in samenwerking met Omrin een circulair ambachtscentrum op het bedrijventerrein Haskerveen bouwen. Hierbij worden de milieustraat, de demontagehal- en sorteerhal en de recyclewinkel op één locatie ondergebracht. Op deze manier worden minder waardevolle grondstoffen en materialen verbrand. Dit is beter voor het milieu. De gemeenteraad zal waarschijnlijk in maart over het voorstel een besluit nemen. 

Hoeveelheid afval terugbrengen 
Met de komst van het circulair ambachtscentrum verwacht de gemeente de gemiddelde hoeveelheid afval per inwoner per jaar met zo’n 15 kilo terug te brengen. Wethouder Jaap van Veen geeft aan dat er een grote stap gezet wordt met het realiseren van de doelstelling om de hoeveelheid restafval te verminderen en toe te werken naar een circulaire economie.

Circulair ambachtscentrum
Op het moment dat men op een andere manier met afval omgaat, kan steeds meer afval opnieuw gebruikt worden. Zo worden spullen en materialen bij de ontvangst in het circulair ambachtscentrum beoordeeld. Alle spullen en materialen die gedemonteerd of gerepareerd kunnen worden of zelfs verkocht via de recyclewinkel, komen niet meer in de grofvuilbak terecht. Hierdoor worden minder producten, grondstoffen en materialen verbrand.  

Een bijkomend voordeel van het circulair ambachtscentrum is dat het inspeelt op de bewustwording van hergebruik van goederen bij de inwoners van de gemeente. De inwoners zullen bij een bezoek nadenken over wat ze wegbrengen en wat er nog mee gedaan kan worden. Zo zal het ambachtscentrum als verbeelding van de circulaire economie werken.   

In Nederland wordt gestreefd naar een volledige circulaire economie ofwel een economie zonder afval, in 2050. De gemeente Heerenveen heeft als koploper in de provincie Friesland de VANG-doelstelling – dit is minder dan 100 kg afval per persoon te verbranden – inmiddels gerealiseerd. Het Rijk heeft een volgende doelstelling van maximaal 30 kg afval per inwoner in 2025. De gemeente Heerenveen zal om dit te kunnen realiseren ambitieuze stappen moeten zetten. Om deze ambitie waar te kunnen maken, is een circulair ambachtscentrum nodig.  

Sociale werkgelegenheid 
Jaarlijks zullen zo’n 10 tot 15 werk- en doorgroeiplaatsen worden gerealiseerd in het circulair ambachtscentrum. Dit is speciaal voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. De gemeente geeft aan dat het hierbij in eerste instantie gaat om technische beroepsontwikkeling. Daarnaast wordt ook tot doel gesteld om op termijn uit te breiden naar andere beroepsgroepen, bijvoorbeeld logistiek en marketing.  
Het college hoopt op instemming van het voorstel in maart door de gemeenteraad. Daarna kan de ontwikkeling en realisatie van het circulair ambachtscentrum verder worden voorbereid. Nadat het circulair ambachtscentrum in gebruik is genomen, zal de bestaande milieustraat aan de Ynfeart in Heerenveen worden opgeheven.

(Bronnen: Gemeente Heerenveen)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek

© Khamakar News Agency / 02.02.2024

Ook te lezen via Heerenveen Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights