Sportzaal

November 2023 heeft wethouder Rinze Broekema (Sport) laten weten dat er genoeg ruimte is aan sporthallen in Lelystad. De ruimte zou genoeg zijn en voorziet voor het komende jaar aan de behoefte van sportverenigingen en scholen. Daarentegen hebben verschillende leraren van het bewegingsonderwijs van Porteum aangegeven dat er écht behoefte is aan een tijdelijke sporthal. 

Niet de juiste cijfers 
Volgens Porteum zouden de cijfers die ten grondslag liggen aan de uitspraak van de wethouder niet de juiste cijfers zijn. Interim-directeur Bas Nix van Porteum had juist rond die tijd de juiste cijfers van Porteum aangeleverd. Hieruit bleek dat er wel behoefte was. 

Ook de docenten van Porteum hebben bevestigd dat er extra ruimte nodig was, daar klassen nu gezamenlijk bewegingsles moeten krijgen. Hierdoor kunnen bepaalde disciplines bewegingsonderwijs niet worden gegeven. 

Wethouder stuurt 3 opties 
Begin dit jaar bleek dat het college toch is meegegaan met de vraagstellers en daarom is wethouder Broekema met 3 opties voor een sporthal naar de gemeenteraad gekomen. Maar dit vergt tijd en daarom zal er ook een tijdelijke hal moeten komen. 

Volgens dit plan zou de gemeente voorkomen dat er een tekort aan sportruimte gaat komen. In een Informatienota voor de Raad hebben de portefeuillehouders Sport gemeld dat vervanging van de verouderde sportvoorzieningen in het raadsakkoord 2023 – 2026 is opgenomen.  

Tevens werd daarin aangegeven dat in 2024 men met een passend voorstel zou komen, dat tevens zou anticiperen op de groei van Lelystad, voor een passende algemene sportaccommodatie in de buurt van Porteum. 

Meer ruimte is nodig 
Om in de nabije toekomst te kunnen blijven voorzien in de behoefte van sportverenigingen en het onderwijs Beweging van basisscholen en het voortgezet onderwijs, heeft Lelystad meer overdekte sportruimte nodig.   

Dit komt onder meer doordat de sportzaal bij het voormalige Arcus en de oude sportzalen bij de Rietlanden gesloopt gaan worden. Dat houdt in dat de sporthal in De Koploper overblijft, naast de 2 nieuwe sporthallen bij de Rietlanden. 

De gemeenteraad had reeds 12 miljoen euro gereserveerd voor een nieuwe, 4e sporthal, in de buurt van Porteum. Het college heeft 3 scenario’s laten uitwerken. De eerste is een compleet nieuwe sporthal bij De Rietlanden met 5 zaaldelen. Porteum zou hiermee niet alle disciplines kunnen aanbieden. 

In het tweede scenario spreekt men over een tweede sporthal met 7 zaaldelen tegen de nieuwe sporthallen bij de Rietlanden. Ook hier krijgt Porteum niet de mogelijkheden die men zou willen. Tevens is voor deze optie bijna 8 miljoen euro extra nodig.   

De 3e optie is een sporthal bouwen tegen de huidige sporthal bij de Rietlanden met 8 sportzalen. Natuurlijk is dit de duurste optie en vergt een investering van 10 miljoen euro extra. Maar het heeft wel meer ruimte en het biedt Porteum alle mogelijkheden voor bewegingsonderwijs. 

Blaashal 
Aangezien de nieuwe sporthal waarschijnlijk pas in 2028 operationeel zal zijn (besluit, vergunningen en bouw), wil het college ook investeren in een tijdelijke sporthal. Dit zal geen ‘blaashal’ worden omdat er maar beperkt aantal sporten in kan. 

Tevens is zo’n ‘blaashal’ gevoelig voor vandalisme en het weer. Hiervoor gaat het college voor een ‘Neptunushal‘ of wel een ‘Aluhal’. Volgens de gemeente moet deze hal binnen 18 maanden operationeel zijn en kost zo’n 2 miljoen euro.

(Bronnen: Bestuurlijke informatie, Flevopost, Omroep Flevoland, Slangen + Koenis Architecten, Neptunus) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 13.02.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights