Barefoot running

Grote namen als Abebe Bikila en Zola Budd zijn in de jaren 90 bezig geweest met hardlopen op blote voeten. In feite waren deze 2 de grondleggers van ‘barefoot running’. De letterlijke vertaling hiervan is ‘blootvoets hardlopen’. Nu kan hardlopen op blote voeten op straat redelijk pijnlijk zijn, gezien de harde ondergrond en de scherpe stenen. Daarom ziet men ook niet zo veel mensen echt op blote voeten hardlopen. 

Cursus natuurlijk hardlopen
 
Maar het komt wel vaker voor dat men gaat hardlopen met barefoot schoenen. Ook van de deskundigen, zoals fysiotherapeuten, podologen, huisartsen en specialisten uit ziekenhuizen, komt vaker het advies om minimalistische schoenen te proberen. 

Dit advies gaat meestal samen met een cursus Barefoot bewegen. De olievlek van het barefoot bewegen is zeker aan het uitbreiden. Daarom heeft AV Spirit Lelystad de cursus Natuurlijk hardlopen (Barefoot running) opgezet.  

Natuurlijk bewegen
Onder natuurlijk bewegen wordt verstaan dat men het lichaam beweegt met zo weinig mogelijk hulpmiddelen. Dit gebeurt met minimalistische schoenen of gewoon op je blote voeten. De cursus kan alleen gevolgd worden op blote voeten of op minimalistische schoenen. 

Deze minimalistische schoenen zijn schoenen zonder een hak, zonder ondersteuning of demping, maar wel met veel ruimte voor de tenen en tevens zeer flexibel. Voor de eerste 3 trainingen kunnen minimalistische schoenen beschikbaar worden gesteld.  

Tevens wordt een kortingsbon aan deelnemers beschikbaar gesteld. Met deze kortingsbon kunnen de deelnemers bij Trek Barefoot in Amsterdam of bij Trek Outdoor in Hoorn minimalistische schoenen aanschaffen. 

De trainingen 
De training Barefoot bewegen is een uitgebalanceerde trainingsmethode, waarbij plaats is voor veel persoonlijke aandacht. Dat komt onder meer doordat het veel tijd kost om de voeten en de rest van het lichaam aan barefoot bewegen te laten wennen. 

Tijdens de trainingen wordt natuurlijk ook veel aandacht besteed aan het natuurlijk wandelen en hardlopen. Onder meer wordt aandacht geschonken aan ontspanningsoefeningen, voettraining, aandacht voor de basishouding, voor- en nadelen van minimalistische schoenen. 

Het doel van de training is voor iedereen persoonlijk. AV Spirit Lelystad is momenteel een van de weinige atletiekverenigingen die aandacht besteedt aan Barefoot bewegen. Rob Salomonson, die al veel jaren ervaring heeft met barefoot beweging, zal de trainingen verzorgen. 

Op maandag 19 februari start de cursus en zal om de 14 dagen plaatsvinden, zes maal van 19.30 tot 20.45 uur. De kosten zijn 75 euro en voor leden 50 euro. Inschrijven en voor meer informatie en om in te schrijven kan men terecht via cursus@avspiritlelystad.nl of mobiel 06 – 28432240.  

(Bron: AV Spirit Lelystad (+ Nieuwsbrief), Hardloop Zone) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 10.02.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights