Mantelzorg

Het is al niet makkelijk om over kanker te praten, maar hoe praat je als ouder met je kind over kanker? En dan zeker op een manier dat het niet te zwaar wordt voor het kind. Inloophuis Passie en Welzijn Lelystad hebben de activiteit ‘Alles in de soep’ georganiseerd. De activiteit vindt plaats op 20 februari in Inloophuis Passie aan Botter 14-01 in Lelystad.  

‘Alles in de soep’ 
De activiteit ‘Alles in de soep’ is bedoeld om ouders en kinderen de ruimte te geven om zich te uiten over datgene wat hen bezighoudt als een gezinslid kanker heeft. Vaak kan het voelen of alles in de soep loopt, als iemand binnen het gezin te maken krijgt met kanker. 

Het feit dat een ouder kanker krijgt, zal zeker ook invloed op de kinderen hebben. Dit komt van Liesbeth Krouwel, die werkt als consulent jonge mantelzorgers bij Welzijn Lelystad. Ze geeft aan dat men niet alleen kanker heeft, maar het hele gezin komt bij de dokter. 

Gezinnen met kanker krijgen te maken met zorgen, onzekerheden, vragen en vaak ook een veranderde rol- en taakverdeling. Belangrijke vragen zouden kunnen zijn wat een ouder kan doen en wat hulp zou kunnen zijn richting het kind.  

Werkwijze 
Tijdens de activiteit ‘Alles in de soep’ gaan de organiserende partijen op een luchtige manier aan de slag met de vragen. Dit gebeurt onder meer door op een soepkop te schrijven waardoor men geholpen kan worden. 

Hierbij zetten de kinderen een pan neer en vragen zich af wat er allemaal in de soep kan lopen. Na de eerste ronde wordt er gewisseld. Hierdoor ontstaat er meer inzicht in de situatie en wat er voor hulp nodig zou kunnen zijn. De afsluiting is om samen soep en broodjes te eten. 

Mantelzorg 
Kinderen en jongeren kunnen mantelzorger zijn, waarbij ze een ouder, broer of zus verzorgen. Kinderen en jongeren tot en met 24 jaar worden jonge mantelzorgers genoemd, waarbij ze opgroeien met een familielid dat ziek is. 

De zorg kan zijn voor een familielid dat ziek is of gehandicapt of een andere aandoening heeft. Door deze zorg te geven zal dit heel veel invloed hebben op het leven van het kind of de jongere. Welzijn Lelystad kan steun geven voor de jonge mantelzorgers. 

Aanmelden voor ‘Alles in de soep’
De activiteit ‘Alles in de soep’ is bedoeld voor ouders en kinderen vanaf 12 jaar en vindt plaats op dinsdag 20 februari van 17.00 tot 20.00 uur. De locatie is Inloophuis Passie, Botter 14-01 in Lelystad. 

De start zal gezamenlijk zijn, waarna ouders en kinderen apart met het thema verder gaan. Na afloop is er gezamenlijk eten en de deelname is gratis. Aanmelden kan tot uiterlijk 16 februari via de mail jongemantelzorger@welzijnlelystad.nl .   

(Bronnen: Welzijn Lelystad, Flevopost) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 08.02.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights