Apartheid muur

OPINIE – Je zou tegenwoordig werken in de zorg of bij de overheid en ondertussen een pensioen aan het opbouwen zijn, terwijl je er achterkomt dat je pensioenfonds aan het investeren is, middels aandelen, in bedrijven van de bezetter van Palestina en dus ook in de illegale nederzettingen. Je zou toch meteen over willen stappen naar een ander pensioenfonds, maar dat kan nu juist niet. 

Werken in de zorg 
Mensen die in de zorg werken, werken keihard om de beste zorg te geven voor de medemens, soms tot het overspannen toe. Of men loopt tijdens het werk Corona op en heeft last van long-covid. Ondertussen wordt door het pensioenfonds – waar men bij is aangesloten doordat men in de zorg werkt – het pensioen voor later opgebouwd. Zelf heb ik ook jaren in de zorg gewerkt en bij de overheid. Laten dat nu net twee pensioenfondsen zijn die beleggen in bedrijven die directe of indirecte connecties hebben met de bezetter van Palestina en / of de illegale nederzettingen. Vooral in de zorg is dat heel triest: in de zorg werken om mensen te helpen, terwijl de bezetter juist ziekenhuizen in Gaza bombardeert en de gehele gezondheidszorg in Gaza om zeep heeft geholpen. Het is te triest voor woorden.  

Nederlandse overheid en beleid 
The Rights Forum en SOMO hebben regelmatig aan de bel getrokken over de beleggingen van Nederlandse pensioenfondsen in illegale nederzettingen of bij de bezetter. Zo gaf SOMO in december 2023 aan dat Nederland een beleid heeft voor bedrijven die handel bedrijven met illegale nederzettingen. Echter dit beleid rammelt aan alle kanten. Zo blijkt het beleid niet in lijn te zijn met het internationaal recht, wordt het inconsequent toegepast – “ … om business as usual te faciliteren … “ – en is het de afgelopen jaren steeds verder uitgekleed. Tevens wordt intern juridisch advies al jaren genegeerd.   

Er is een uitleg gegeven door de toenmalige minister van BuZa, Wobke Hoekstra, aan de Tweede Kamer over het zogenaamde ontmoedigingsbeleid. Echter er is een grote onduidelijkheid over de “ … inhoud en richtlijnen voor het ontmoedigingsbeleid … “ Hierdoor zijn er nogal wat interne discussies geweest, waarbij opviel dat er een verschil van mening was over de te volgen lijn, tussen ambtenaren onderling maar ook tussen de ambtenaren en de minister. SOMO gaf tevens aan dat er geen consistente lijn en concrete doelstellingen zijn. 
The Rights Forum en SOMO hebben documenten opgevraagd via een Woo-verzoek en daaruit geconcludeerd dat het “…  regeringsbeleid dat handel met Israëls illegale nederzet­tingen ‘ontmoedigt’ is een façade waarachter die handel juist gedoogd en zelfs gepromoot wordt … “ 

Eerder in december 2023 had NRC hier ook al over geschreven. De krant had zelfs in 2013 gemeld dat het Nederlandse beleid faalde, daar de praktijk liet zien dat de Nederlandse overheid juist de samenwerking stimuleert. Maar dat was niet alleen in 2013  gemeld, maar ook in 2017, 2020, 2021 en 2022. Daarnaast blijven de illegale nederzettingen maar groeien of komen er weer nieuwe bij, zodat de Palestijnen van hun land verdreven worden.  
Deze maand kwam The Rights Forum met een artikel over pensioenfondsen en de investeringen in de illegale nederzettingen. Eerder had de Tweede Kamer middels een motie vak K opgeroepen in te grijpen in de investeringen, maar dat is niet gebeurd. Volgens de site zou de overheid de investeringen van pensioenfondsen in de illegale nederzettingen bewust ongemoeid hebben gelaten.  

Aandelen in de bezetter
Als men de aandelenportefeuille bekijkt van het Pensioenfonds voor Zorg en Welzijn, dan kan men zien dat er zo’n 30 bedrijven van de bezetter zijn waar dit pensioenfonds heeft belegd. Echter dit zijn alleen maar 30 bedrijven die beursgenoteerd zijn; het zegt niet of dit de enige aandelen zijn van bedrijven van de bezetter. Het is een lijst van 31 juli 2023 en het lijkt erop dat er voor 70 miljoen euro is belegd. 

Volgens The Rights Forum zou het pensioenfonds hebben beweerd hebben dat er geen geld geïnvesteerd zou worden in ‘ernstige schenders’ van mensenrechten. Echter er zijn door The Rights Forum 15 voorbeelden van het tegendeel gevonden. Dit was goed voor een investering van 277 miljoen euro. Dit zijn beleggingen, dus aandelen en obligaties, aan bedrijven die door de VN op de zwarte lijst waren geplaatst.  
De lijst bekijkend van het pensioenfonds en die van The Rights Forum vallen enkele zaken op, onder meer dat er investeringen zijn die van 4 miljoen zijn gegroeid (lijst pensioenfonds, 31 juli 2023) naar ruim 11 miljoen.   
Tevens gaf The Rights Forum aan dat het pensioenfonds in 15 bedrijven investeert die door de VN op een zwarte lijst zijn geplaatst. Deze 15 zijn actief betrokken bij de kolonisering van bezet Palestijns gebied. 

Verder kijkend naar bijvoorbeeld het ABP, kan men zien dat dit pensioenfonds op 30 september wereldwijd zo’n 456 miljard euro heeft belegd. Dit waren 14 beleggingen in bedrijven van de bezetter, voor een totaalbedrag van ruim 197 miljoen euro. En ook hier staan bedrijven op van de zwarte lijst van de VN. 

Voor mensen die in de zorg of bij de overheid werken of werkten, denk er aan waar je pensioengelden ooit zijn belegd. En dit geldt natuurlijk ook voor de Academische Ziekenhuizen. Het is zo triest dat mensen hier keihard werken in de zorg, terwijl de pensioengelden zijn aangewend om de zorg in Gaza en de West Bank en Al Quds af te breken. Ik weet het, dat het niet mogelijk is om een ander fonds te vinden, maar misschien is het verstandig om eens een mailtje naar het fonds te sturen en om aandacht te vragen voor de genocidale bombardementen op Gaza. 

Op het moment dat ik dit schrijf, komt het volgende persbericht binnen: 

… Minister-president Rutte bezoekt Israël en de Palestijnse Gebieden
Minister-president Rutte brengt maandag 12 februari een bezoek aan Israël en de Palestijnse Gebieden. Tijdens het bezoek staan de ontwikkelingen in Israël en de Palestijnse gebieden centraal. 
Het bezoek start maandagmiddag met een ontmoeting met de Israëlische minister-president Netanyahu, gevolgd door een gesprek met minister Gantz. Later op de dag heeft minister-president Rutte een ontmoeting met de Palestijnse minister-president Shtayyeh.
Tijdens de ontmoetingen wordt gesproken over het belang van een onmiddellijke gevechtspauze die uiteindelijk moet leiden tot een duurzame oplossing, de humanitaire situatie in Gaza, het belang van de vrijlating van alle gegijzelden en de noodzaak van een langetermijnoplossing voor het conflict …

De vraag is wat Mark Rutte nu weer gaat doen. Hij vergeet wederom met Hamas te gaan praten. Er is maar één oplossing voor de ontstane situatie en dat is 2-ledig: 1. de oorlog is niet op 7 oktober ontstaan maar in 1948 2. Alleen in overleg met Hamas kan er een situatie ontstaan zonder oorlog. Op de manier waarop de bezetter met de Palestijnen omgaat, zullen er alleen maar meer verzetstrijders komen, waarbij tevens de bezetter jaren geleden Hamas heeft gefaciliteerd om de PA onderuit te halen. De hypocrisie ten top.   

(Bronnen: SOMO, The Rights Forum, NRC, PFZW, Ohchr, ABP, Persbericht Rijksvoorlichtingsdienst)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 09.02.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights