Palestijns Nieuws

GAZA – Bijna 100.000 Palestijnen gedood, gewond of vermist. UNRWA heeft aangegeven dat 100.000 mensen dood, gewond of vermist zijn in de Gazastrook als gevolg van de bombardementen van de bezetter. Meer dan 80 procent van de bevolking van de Gazastrook is ontheemd. Zo’n 17.000 kinderen in Gaza zijn onbegeleid of gescheiden van hun families. De 100.000 mensen die gedood, gewond of vermist zijn, vertegenwoordigen bijna 5 procent van de bevolking. (Bron: Middle East Monitor)    

PALESTINA – Investeringen in illegale nederzettingen. In maart 2014 gaf het toenmalige PGGM (tegenwoordig pensioenfonds PFZW) dat men geen geld wilde verdienen aan bedrijven die de nederzettingen versterken en uitbreiden. Tevens gaf men toen aan dat de bezetting de rechten van de Palestijnen schendt. Maar jaren later ging PFZW er toch weer mee door, waardoor het pensioenfonds weer ging investeren in illegale nederzettingen (Bron: The Rights Forum)

GAZA – Palestijnse kinderarts 45 dagen vastgezet. Dr. Saeed Abdul Rahman Ma’ruf, een Palestijnse kinderarts, heeft 45 dagen gevangen gezeten. Hierbij kreeg hij te maken met slaapgebrek, voortdurende dwangmaatregelen en trauma aan de oogzenuwen. De bezetter heeft de kinderarts zijn handen en benen vastgebonden en 7 weken onderworpen aan voortdurend oogplooien. Het waren meedogenloze martelingen en vernederingen, waarbij de martelingen in de gevangenissen van de bezetter extreem zwaar zijn. In 45 dagen is hij ruim 25 kilo afgevallen. Het was 45 dagen van geboeid zijn, handen gebonden, ogen geblinddoekt, gedwongen om op grind te slapen zonder matras of kussen en ondertussen werd er een luide schetterende ‘muziek’ afgedraaid (Bron Quds News)

GAZA – Vrachtwagen humanitaire hulp getroffen. Een vrachtwagen vol materialen voor humanitaire hulp, die stond te wachten om de Gazastrook binnen te komen, is getroffen door een aanval van de bezetter. (Bron: Instagram (@unrwa))  

PALESTINA – Het Palestijnse Verzet in strijd met de bezetter. Troepen van de bezetter zijn de steden Jenin en Tulkarm binnengevallen, onder meer met militaire voertuigen en bulldozers. Hierbij ging het om een strenge belegering van het Nour Shams-kamp. Verschillende groepen verzetstrijders zijn de confrontatie aangegaan met de bezettingstroepen die verschillende steden op de West Bank aanvielen. De verzetstrijders hebben een voertuig bij Jenin aangevallen en troepen bij Burka met explosieven. (Bron: Al Mayadeen)

GAZA – Demonstranten van de bezetter verhinderen hulp. Extreemrechtse demonstranten van de bezetter blijven bezig om te voorkomen dat vrachtwagens met hulpgoederen Gaza binnen komen bij de grensovergang Karem Abu Salem. Dinsdag was reeds gemeld dat 132 vrachtwagens met hulpgoederen vastzaten bij de grens. De demonstranten eisen vrijlating van gevangenen. (Bron: Al Jazeera)  

GAZA – Bezetter verwerpt aantal eisen van Hamas. Een hoge functionaris van de bezetter heeft gemeld dat een aantal eisen van Hams onacceptabel zijn. De bezetter zal de troepen niet uit Gaza terugtrekken voordat Hamas is weggevaagd. Er is diplomatieke druk op de bezetter op het moment van hevige gevechten in Gaza, waarbij de bezetter alle kracht inzet om Khan Yunis te veroveren en ook dat de gevechten weer oplaaien in het noordelijke deel van Gaza. (Bron: Al Jazeera) 

GAZA – Hamas stelt plan voor voor een staakt-het-vuren. Hamas heeft een plan voorgesteld met vier en een halve maand een staakt-het-vuren, alle gijzelaars vrijgelaten worden, de bezetter de troepen moet terugtrekken uit Gaza en een akkoord voor het einde van de oorlog. Het voorstel was een reactie op een aanbod van bemiddelaars uit Qatar en Egypte. (Bron: Al Arabiya)  

PALESTINA – Bezetter vernietigt infrastructuur Jenin. Woensdagochtend is een groot aantal voertuigen van de bezetter de stad Jenin binnengevallen. Hierbij zijn huizen en gebouwen bestormd en doorzocht. Drones en scherpschutters werden ingezet op het moment dat militaire bulldozers de infrastructuur hebben vernietigd. Ondertussen zijn minstens 5 Palestijnen ontvoerd. Volgens mediabronnen zijn militaire voertuigen, waaronder  gepantserde bulldozers, Jenin binnengevallen via Haifa Street richting Zahra’ Street. Hierbij zijn de wegen platgewalst en is de infrastructuur vernield. Dit gebeurde onder meer in de buurt van het Jordanian Field Hospital. (Imemc News) 

GAZA – Rode Kruis waarschuwt voor ‘catastrofale’ gezondheidssituatie. Het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) heeft gemeld dat er sprake is van een ‘catastrofale’ gezondheidszorg situatie in de Gazastrook. Dit komt onder meer doordat de komende dagen mogelijk nog maar 2 functionerende ziekenhuizen over zullen zijn voor de gehele bevolking. De gezondheidszorg infrastructuur is in de kustenclave in de ‘overlevingsmodus’ terecht gekomen na maanden van bombardementen door de bezetter. Op dit moment zijn nog steeds 3 ziekenhuizen in bedrijf, maar waarschijnlijk in de komende dagen slechts nog maar 2 voor een bevolking van 2.3 miljoen inwoners. (Bron: Middle East Eye) 

MONDIAAL – Senaat wil 14 miljard dollar voor bezetter. De nieuwe immigratie- en buitenlandse hulpwet van de VS Senaat zou de financiering van Unrwa blokkeren. Het aanvullende nationale veiligheidspakket zou 60 miljard dollar voor militaire hulp aan Oekraïne, 14 miljard euro aan de bezetter en 20 miljard dollar aan grensbeveiliging opleveren. (Bron: Mondoweiss)    

GAZA – Plan om Unrwa te vervangen. Functionarissen van de bezetter zijn van plan het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (Unrwa) in de Gazastrook te vervangen door andere organisaties, volgens Ynet. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het plan opgesteld met het doel Unrwa te verwijderen uit de zogenaamde ‘day-after’-realiteit uit de Palestijnse enclave. Het belangrijkste alternatief zou het Wereldvoedselprogramma (WFP) zijn. Tevens wordt ook het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (USAID) in overweging genomen. Het plan moet nog worden voorgelegd aan het kabinet voor politieke veiligheid. (Bron: Middle East Eye)   

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek

© Khamakar News Agency / 07.02.2024  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights