Natuur

Leerlingen van het Technasium van Porteum hebben afgelopen week hun ideeën voor een natuurinclusief Lelystad kunnen presenteren. Ze hebben in de afgelopen maanden voor de gemeente Lelystad gewerkt. Dit was voor een project voor het Woldpark of De Trommel. De opdracht was om met ideeën te komen om deze plekken meer geschikt te maken voor dieren en planten én extremer weer.   

Natuurinclusief en klimaatadaptief 
Bij de start van het project zijn de leerlingen op excursie gegaan naar de 2 locaties. De medewerkers van de gemeente hebben op de locaties verteld over de plannen die er zijn. Daarna gingen de leerlingen in groepen aan de slag. 

De groepen onderzochten wat er nodig was om het Woldpark of de locatie De Trommel natuurinclusief (geschikt voor dieren en planten) en klimaatadaptief (geschikt voor extremer weer, zoals hoosbuien, harde wind en droogte) te maken.   

Verdere ontwikkeling 
In het Stadhuis werden de uitgewerkte ontwerpen op 23 januari gepresenteerd, zodat de ideeën gebruikt kunnen worden als inspiratiebron bij de verdere ontwikkeling van de locaties. Tevens kreeg de gemeente een beeld hoe jongeren kijken naar oplossingen voor natuurherstel en klimaatadaptatie.  

Het ontwerp voor De Trommel was het beste idee. De Trommel is het trommelvormige gebouw naast Agora, dat gesloopt wordt en opnieuw ontwikkeld. In het plan is goed nagedacht over de betekenis van natuurinclusief en klimaatadaptatie én over de gevolgen voor een gebouw. 

Zo werd in het onderwerp rekening gehouden met de zon, groene daken en het planten van bomen die goed zijn voor bepaalde diersoorten. De doorslag voor het idee is mede gegeven door het enthousiasme van de leerlingen. 

Daarnaast waren er ideeën over eilanden in het Woldpark met speelelementen of een beweegroute voor ouderen. Voor De Trommel is ook een ontwerp gemaakt voor een daktuin. De wethouder Natuur en Klimaat, Sjaak Kruis was tevreden met de oplossingen.

Volgens hem komen jongeren vaak met oplossingen waar de gemeente nog niet eerder aan gedacht heeft. Ook deze keer was dat het geval. Het is volgens de wethouder knap hoe de leerlingen het aangepakt hebben.

Waarschijnlijk zullen meer projecten met jongeren op deze manier gedaan gaan worden. Daarnaast sluit de opdracht van de leerlingen mooi aan bij de Agenda Natuur. Samen wordt er gewerkt aan een stad, waar natuur een plaats heeft in het dagelijks leven van de inwoners.  

(Bron: Gemeente Lelystad) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 02.02.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights