Gaza Map

OPINIE – In het eerdere opiniestuk deze week  ‘De week van… de Polonaise’ werd gesproken over het Nota-overleg Buitengewone Europese Raad met de premier en een aantal leden van de Tweede Kamer. In het stuk is een aantal zaken de revue gepasseerd, maar een van de uitspraken van de premier is nog niet aangekaart en dat is de afsluiting van Gaza van de wereld. Daarom moet dat ingehaald worden en dat wordt dus hier gedaan. 

‘Gaza is niet afgesloten’
In zijn verhaal gaf de premier aan dat Gaza niet van de wereld afgesloten was, technisch gezien. Maar dat is gewoon een  goedkope smoes, een kulverhaal en in het ergste geval nog een leugen ook. Het gaat hierbij alleen maar dat Nederland zich verstopt achter iets wat er niet is, een pure smoes om minder te kunnen of hoeven te doen. De premier gaf aan dat Rafah en Shalom open waren, maar dat is niet waar.
De zogenaamde president van Egypte, Abdul Fatah Saeed Hussein Khalil al-Sisi, beter bekend als De Generaal, heeft vaak gezegd dat Egypte de Rafah overgang open had maar dat de bezetter deze ‘dicht hield’. Dit is algemeen bekend. 

De Gazastrook – gescheiden van Al Quds en de West Bank – is gelegen aan gestolen Palestijns land dat nu in handen is van de bezetter, Egypte en de Middelandse Zee. Met die landen bestaan ‘meerdere’ grensovergangen. Zo is er de grensovergang Erez (personenvervoer) in het noorden (in 2011 was deze nog open, nu gesloten), ter hoogte van Gaza-Stad zijn er in feite 2, Nahal Oz (januari 2010 gesloten) en Karni (juni 2007 gesloten), verder naar het zuiden Sufa (september 2008 gesloten), in het zuiden Kerem Shalom (goederenvervoer) en Rafah. Deze laatste 2 zouden open zijn, volgens de premier.   
Aangezien de Gazanen sinds 2000 niet meer met vliegtuig of boot de Gazastrook kunnen verlaten, zijn ze aangewezen op de grensovergangen. Hierbij blijkt echter dat steeds meer grensovergangen zijn gesloten. 

In een rapportage van Danny Ghosen (NPO/NTR) legt hij uit dat het nauwelijks mogelijk is om Gaza uit te komen, tevens om binnen te komen. Nadat Hamas door verkiezingen (2007) een regering kon vormen in de Gazastrook, hebben de bezetter en Egypte de volledige controle over de toegang tot Gaza. Daardoor handhaven beiden sinds 2007 een fysieke en economische blokkade van de Gazastrook. Daarbij hoort een complete controle door de bezetter van landsgrenzen, zeekust en luchtruim. Daarnaast controleren de troepen van De Generaal de enige grens met Gaza, die in feite sinds 2007 permanent gesloten is, ondanks dat hij regelmatig meldt dat Egypte de grens opendoet, maar dat de bezetter deze afgesloten houdt. 

VRT gaf zelfs in oktober van vorig jaar nog aan dat de Gazastrook in principe niet meer bezet wordt door de bezetter, maar door de strikte blokkade heeft de bezetter wel alle macht over het gebied. De Gazastrook werd in 1967 van bezetter Egypte ‘overgenomen’ door de huidige bezetter van Palestina, tijdens de Zesdaagse Oorlog. De bezetter heeft toen nog enkele illegale nederzettingen in Gaza opgezet, maar na 40 jaar bezetting vertrok het leger van de bezetter in 2005, samen met zo’n 7.000 illegale kolonisten.   
Door de blokkade en controle is het gebied van Gaza hermetisch afgesloten van de wereld en is veranderd in ‘de grootste openluchtgevangenis’ ter wereld. En vanaf de aanval op Gaza vanaf 7 oktober 2023 is de hermetisch gesloten wurggreep op de Gazastrook alleen maar heftiger geworden. En dat betekent dat aan alles een tekort is. 

Na de oorlog van 1967, waarin honderdduizenden Palestijnen dakloos en verarmd werden, hadden verschillende internationale landen en organisaties moeite om te reageren. Daarentegen een kleine groep bezorgde Amerikanen, die begon te werken aan onmiddellijke hulp voor de slachtoffers van het conflict. Dit heeft geresulteerd in de oprichting van Anera (American Near East Refugee Aid).  De organisatie is uitgegroeid tot een organisatie van formaat, die met grote andere organisaties samenwerkt, ook van de UN.  

Een van de grote zaken die de organisatie nu verricht, zijn de tekias (de zogenaamde community, gemeenschappelijke, keukens). Deze tekias bereidden bijvoorbeeld op 26 januari 2024 linzensoep en rijst-en-linzemaaltijden. Op deze dag hebben 4 van de 5 Anera tekias gefunctioneerd, daar de keuken van Khan Yunis niet operationeel was vanwege de onveilige situatie. 
De keuken bij het Qatari-kamp (Rafah) heeft een maaltijd bereid voor 30.000 ontheemden, de Rafah-kruising keuken voor 12.000 ontheemden, de UN Lockbase keuken bediende 15.000 ontheemden en de tekias in het middengedeelte heeft 5.400 mensen eten bereid. Op deze manier heeft het Gaza-team gezorgd op 26 januari voor in totaal 62.400 porties warme maaltijden.    
Voor 25 januari waren het 111.900 maaltijden (Khan Yunis was wederom te gevaarlijk) en op 24 januari 62.400 maaltijden.  

Laat nu zelfs de Rijksoverheid aangeven dat de situatie in Gaza met de dag verslechtert. Zo kwam er een bericht op de site na een bezoek van de ministers Hanke Bruins Slot, Geoffrey van Leeuwen en Kajsa Ollongren aan Egypte dat “ … de situatie in het gebied zeer zorgwekkend … “ is en dat de bevolking in Gaza snel hulp nodig heeft en wel op grote schaal. Belangrijk was ook dat de ministers Bruins Slot en Van Leeuwen een bezoek hebben gebracht aan de grensovergang Rafah, dus niet binnen in Gaza om alles met eigen ogen te bekijken. Volgens de Rijksoverheid is deze grensovergang sinds 21 oktober beperkt geopend voor vrachtwagens met humanitaire goederen en voor evacuatie van mensen met een dubbele nationaliteit uit Gaza. 

Om het even in straattaal te vertalen, betekent dit gewoon dat Gaza voor de Palestijnse burgers is afgesloten van de wereld en dat ze niet door de grensovergangen kunnen en mogen. Een Palestijn die voor een operatie of behandeling naar een ziekenhuis in Al Quds moet, moet eerst de ambtelijke bezettingsmolen voor een vergunning door, waar meestal ‘nee’ uitkomt. En mocht hij of zij wel toestemming krijgen, dan is het meestal te laat. Dit betekent voor een Palestijn in Gaza dat de Gazastrook van de wereld is afgesloten. Technisch en fysiek. En daarnaast is de Gazastrook ook een tijdlang afgesloten van welk communicatiekanaal dan ook.

Op een vraag van een journalist van het nieuwsprogramma in de avond of dat alles wel helpt, wist de minister van Buitenlandse Zaken trots te vertellen dat ze aan tafel zit en dat de bezetter zal luisteren. Yeah, right. Luisteren is wat anders dan ook uitvoeren en dat geldt ook voor de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof. Dit is een halve aanfluiting. Misschien is Zuid-Afrika blij met de uitspraak, maar de Palestijnen hebben er niets aan. Het moorden en bombarderen zal doorgaan – zeker de komende maanden en mogelijk jaren -, daar de bezetter de uitspraak naast zich neer zal leggen.  
Voor de minister BuZa: ik zat vroeger op school en later bij mijn baas ook vaak aan tafel, maar dat was meestal dat ik op ‘mijn donder’ kreeg, maar luisteren naar mijn kant van het verhaal, ho maar. 

(Bronnen: Groningen Jabalya, NPO Kennis, VRT News, Wikipedia, Anera, Rijksoverheid, Khamakar News Agency) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 27.01.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights