Raadszaal Gemeente Apeldoorn

APELDOORN – De gemeente Apeldoorn heeft op haar site aangegeven dat de jongeren in Zuidbroek graag een ontmoetingsplek in de wijk wilden. Daarom heeft de gemeente sinds april 2022 een jeugdhonk bij het Kristal ingericht. Volgens de gemeente bleek dit niet de geschikte oplossing te zijn, waardoor de gemeente het jeugdhonk in het Kristal per 1 juli 2023 definitief heeft gesloten. 

Bijeenkomst maart 2023 
De gemeente heeft een bijeenkomst in maart 2023 voor alle betrokkenen georganiseerd over de ideeën en wensen. Het jaar daarvoor zijn verschillende alternatieven verkend. Hierbij moet men denken aan het vinden van een bestaande ruimte in de wijk of het huren van tijdelijke units. Deze opties zijn helaas niet haalbaar gebleken. Tevens vielen allerlei plekken om uiteenlopende redenen af.   

Alternatief in de sporthal 
De gemeente is zich bewust van het belang van een ontmoetingsplek voor jongeren in de wijk. Daarom is – na het sluiten van het honk in het Kristal – een aanbod van activiteiten gerealiseerd in de sporthal in de wijk. Samen met jongerenwerkers zet de gemeente zich op deze manier in om alternatieven te bieden waar jongeren elkaar kunnen treffen, sociale contacten kunnen leggen en zich kunnen ontplooien.  
Twee avonden per week wordt er sinds juli 2023 gevoetbald in het Kristal. Dat was op dinsdag en op vrijdag, maar omdat er meer vraag was, is er ook zondagavond bij gekomen. Dat betekent dat op 3 dagen jongerenwerkers actief zijn op vaste tijden. 

Hier kunnen de jongeren ook terecht op het moment dat ze niet meedoen aan sportactiviteiten, maar met jongerenwerkers in gesprek willen of leeftijdgenoten willen ontmoeten. Tevens heeft de gemeente gemeld dat jongerenwerkers sinds 2023 meer uren op straat in de wijk actief bezig zijn. Daarnaast zetten jongerenwerkers zich actief in om de jongeren uit Zuidbroek welkom te laten voelen in het nabijgelegen jeugdhonk Don Bosco in Zevenhuizen. En jongerenwerkers zetten zich actief in om de jongeren uit Zuidbroek zich ook welkom te laten voelen in het nabijgelegen jeugdhonk Don Bosco in Zevenhuizen.

Zoektocht locatie gestaakt 
Een week nadat de gemeente Apeldoorn het bovenstaande bericht meldde op haar site, kwamen de regionale media met een artikel dat lokale politieke partijen opheldering vragen over het feit dat de gemeente de zoektocht naar een locatie voor een jeugdhonk in Zuidbroek is gestaakt. Daarbij vragen de partijen zich onder meer af wat de toekomst zal brengen voor de jongeren in deze nieuwbouwwijk.
De gemeente Apeldoorn is een week geleden gestopt met het zoeken naar een geschikte plaats voor een jeugdhonk. Een proef voor een plaats in het Kristal is uitgelopen op een rel tussen oudere bewoners en een aantal jongeren, waarna de laatste moest vertrekken.  

Nu hebben onder meer de fracties van BVNL, ChristenUnie, D66 en Wij Apeldoorn om opheldering gevraagd. De eerste woningen in de wijk zijn in 2007 opgeleverd en het ontbreekt aan een eigen plek voor pubers en jongvolwassenen, ondanks dat veel jongeren zo’n plek willen en nodig hebben. De fracties hebben gevraagd om een langetermijnvisie voor jongerenvoorzieningen in de wijk. Tevens vragen de fracties zich af waarom de onderzochte opties voor een jeugdhonk niet haalbaar zouden zijn. Daarom moet er mét de jongeren gezocht worden naar een oplossing, die past bij de wensen van de jongeren. 

(Bronnen: Gemeente Apeldoorn, De Stentor) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 25.01.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights