Woningen

ASSEN – Ruim 70.000 gezinnen in de regio Groningen – Assen zullen in januari – of het is momenteel reeds gebeurd – een uitnodiging krijgen om deel te nemen aan een onderzoek naar de woningbehoefte. Belangrijke input voor het onderzoek en het beleid voor de komende jaren zijn de woonbeleving en de wensen van inwoners voor de gemeenten en verenigingen in de regio.  

Te weinig woningen 
Het is bekend dat er te weinig woningen zijn. Daarom moeten in Nederland zo’n 900.000 woningen gebouwd worden en dat het liefst vóór 2030. Ook in de regio Groningen – Assen is er veel vraag naar betaalbare woningen. Het is vrij lastig voor degenen die starten met het zoeken naar een woning. Daarnaast is het ook moeilijk voor ouderen om te blijven wonen in het dorp waar ze al hun hele leven zo prettig hebben gewoond. De vraag is dan wel hoeveel woningen er gebouwd moeten worden en ook nog waar precies. Tevens vraagt men zich af wat voor soort woningen het moeten worden. 

Onderzoek 
Het zijn allemaal vragen waar de gemeenten en de woningcorporaties in de regio Groningen – Assen mee aan de slag willen. Het onderzoek aan de gezinnen gaat over vragen zoals hoe het wonen in de wijken en dorpen wordt ervaren. Tevens waar behoefte aan is op de woningmarkt. 

Met de resultaten van het onderzoek kunnen de gemeenten en de woningcorporaties een nieuw woonbeleid maken. In het nieuwe beleid zal worden afgesproken hoeveel en welke soort woningen in de eerste komende jaren gebouwd moeten worden. Tevens kan men met resultaten nagaan welke aanpassingen en verbeteringen in de omgeving van de woning wenselijk of noodzakelijk zijn. Om daarbij goede en mogelijk de juiste keuzes te kunnen maken, zijn de woonbeleving en wensen van de inwoners erg belangrijk.  

Meedoen aan het onderzoek 
Indien men nog geen uitnodiging heeft ontvangen, maar zeker wel de mening wil geven over het wonen in de gemeente, kan men meedoen middels de vragenlijst van het onderzoek op de site van Companen, de organisatie die het onderzoek uitvoert. 

Voor jongeren die thuis wonen en op zichzelf willen gaan wonen, is er ook een vragenlijst, specifiek voor de doelgroep. De vragenlijst is ook te vinden op de site van Companen.  

Het onderzoek is een samenwerking tussen de gemeenten Groningen, Assen, Tynaarlo, Het Hogeland, Noordenveld, Westerkwartier Midden-Groningen, de provincies Groningen en Drenthe en alle woningcorporaties. Men verwacht dat de resultaten tussen april en juni 2024 bekend worden gemaakt.  

(Bronnen: Gemeente Assen, Companen) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 15.01.2024

Ook te lezen via Dagblad Groningen, Assen, Roden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights