Genomineerde insecten 2023

Dit jaar wordt de 3e editie van de ‘Insect van het Jaar’ georganiseerd. Deze verkiezing is een belangrijk initiatief daar insecten onmisbaar zijn voor het leven op aarde. Deze kleine diertjes worden door de mens vaak letterlijk en figuurlijk over het hoofd gezien. Daarom wil men via de verkiezing op een positieve manier aandacht vragen voor insecten en het belang van deze dieren.

Nominaties indienen 
Iedereen kon al vanaf 1 januari en tot 28 februari nominaties indienen voor ‘Insect van het Jaar 2024’. Dit kan men doen via de site Insect van het Jaar. Het project ‘Insect van het Jaar’ wordt al voor de derde keer georganiseerd. 

De organisatie ligt in de handen van Taxon Foundation in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten, de Nederlandse Entomologische Vereniging en Naturalis Biodiversity Center. 

Een ieder kan zijn of haar favoriete insect nomineren, waarna uit alle nominaties 5 bijzondere inheemse insecten gekozen worden, die (nog) weinig bekend zijn. Deze insecten, elk vertegenwoordigd door een bekende Nederlander, zullen in het voorjaar strijden om de titel.  

Cruciaal voor de planeet 
Op de planeet zijn insecten cruciaal. Over de gehele wereld kan men insecten aantreffen middels een grote variatie. Driekwart van de diersoorten behoort tot de insecten. In Nederland kan men al zo’n 20.000 soorten vinden. 

Gezien het feit dat de kleine dierlijke medebewoners van de aarde zo belangrijk zijn, kan iedereen zijn of haar favoriete insect in Nederland nomineren. Het genomineerde insect kan dan samen met 4 andere insecten meedoen in de verkiezing voor 2024.

WC-motmug was winnaar 2023  
De wc-motmug (met de Latijnse naam Clogmia albipunctata) heeft in 2023 de verkiezingen van Insect van het Jaar 2023 gewonnen. Dit gebeurde met maar liefst 34 procent van de stemmen. 

Deze mug werd vertegenwoordigd door schrijver Hanna Bervoets.Het jaar daarvoor – 2022 – was de winnaar de waterschorpioen. Volgens de gegevens is dit een bijzondere wants. De edities 2022 en 2023 waren een groot succes.  

De beide edities zijn goed opgepakt door de verschillende media. De organisatie hoopt dat dit ook dit jaar weer gaat gebeuren. Het winnende insect krijgt een jaar lang extra aandacht, zowel op sites, als in kranten, in programma’s op radio en tv en bij verschillende bijeenkomsten. 

(Bronnen: Nature Today (+ Nieuwsbrief), Insect van het Jaar) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 20.01.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights