Reprocessed PVC granulates

Volgens een uitspraak van de Raad van State – in feite twee spoeduitspraken – kan het bedrijf Vinylrecycling in Lelystad de export van pvc-materiaal voorlopig niet hervatten. Begin vorig jaar heeft ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) een stokje gestoken voor het transport van de materialen naar niet-EU landen. Hierbij valt te denken aan Algerije, Guatemala, India en Maleisië.

Rechtszaak december
 
ILT was tijdens de rechtszaak in december van mening dat het bedrijf in Lelystad kunststofafval probeerde zonder de juiste onderzoeken en papieren naar niet-EU en naar OESO-landen uit te voeren. 

Volgens de spoedzaak bij de hoogste bestuursrechter in december gaf het bedrijf in Lelystad aan dat het niet waar was. Door de acties van ILT zou het bedrijf grote schade oplopen. Ondertussen is al 27 man personeel tijdelijk naar huis gestuurd. Men hoopte op een voorlopige exportvergunning.  

Uitspraak januari 
Tijdens de rechtszaak in januari was de hoogste bestuursrechter van mening dat Vinylrecyling beter uit zou moeten leggen waaruit het materiaal bestaat. Dit omdat het pvc-materiaal geen gevaarlijk afval mag bevatten. 

Tevens moet het materiaal geschikt zijn om er nieuwe kunststofproducten van te kunnen maken in de ontwikkelingslanden. Tevens moet het bedrijf voldoen aan de eisen van ILT. ILT wil meer informatie hebben over de export van pvc-materiaal. 

De Raad van State is dit ook van mening en gaf tevens aan dat het een ingewikkelde kwestie is, die niet in een spoedprocedure uitgewerkt kan worden. Hiervoor is een bodemzaak nodig om alles uit te zoeken, later dit jaar. 

The Bloody Serious Project
Het bedrijf – met 2 locaties in Lelystad – behandelt diverse productgroepen die mogelijk  gesproken in het restafval van bedrijven, zoals het ziekenhuis terecht kunnen komen. De zorgsector produceert een grote berg afval, vooral incontinentiemateriaal (28 procent), papier en karton (22 procent) en plastics (17 procent).  

Het plasticafval komt vooral vanuit de ziekenhuiszorg, extramurale farmacie en hulpmiddelen. Bij het ziekenhuis kan men denken aan disposables en verpakkingsmateriaal. Voor verwerking van deze plastics is het Bloody Serious Project in het leven geroepen. Meer hierover is terug te vinden op de site .

Koploper circulaire economie 2024
Eind december 2023 heeft het Recycling Magazine gemeld dat Vinylrecycling gekozen is tot Koploper circulaire economie 2024. Dit is gebeurd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). 

Vanuit het bedrijf gezien komt deze erkenning vanuit de RVO op het goede moment. Juist in de tijd met rechtszaak en de strubbelingen met ILT over de export van PVC. Volgens het Magazine voldoet het bedrijf aan de richtlijnen, maar legt ILT extra regels op. 

(Bronnen: Vinylrecycling, De Stentor, Recycling Magazine Benelux) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 19.01.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights