Suriname werkbezoek

In Wanica, nabij Paramaribo, is in de afgelopen jaren een nieuw ziekenhuis gebouwd. Afgelopen vrijdag heeft een Surinaamse delegatie een werkbezoek gebracht aan St Jansdal, locatie Lelystad. De delegatie was geïnteresseerd in de zorgverlening en vernieuwing die in Nederland worden doorgevoerd, mede door de komst van het Integraal Zorgakkoord.

Spoedeisende hulp 
Het St Jansdal heeft sinds 2019 twee hoofdlocaties, waarbij de dienstverlening in Lelystad in de afgelopen jaren aanzienlijk uitgebreid is. De delegatie was nieuwsgierig naar de voorbeelden en ontwikkelingen die voortkomen uit het twee-locatiemodel van St Jansdal. Bijzondere interesse hadden zij voor de spoedpost en de spoedstraat voor ouderen. 

Zowel een arts-NIOS als een spoedeisende hulp verpleegkundige hebben uitgebreide toelichtingen gegeven op de werkwijze en invulling van deze diensten. Daarnaast was de delegatie nieuwsgierig naar de samenwerking die het St Jansdal heeft met andere zorginstanties. Het was een nuttige en leerzame dag voor beide organisaties. 

Regionaal Ziekenhuis Wanica

Regionaal Ziekenhuis Wanica 
In het district Wanica in Suriname is in de hoofdplaats van het district, Lelydorp, het Regionaal Ziekenhuis Wanica gevestigd. Het ziekenhuis is gebouwd met ontwikkelingsgeld van de Volksrepubliek China.  

De stad Lelydorp heeft een stedenband met Lelystad. Het ziekenhuis is technisch op 7 februari 2020 opgeleverd. Tijdens de oplevering zijn de deuren opengegaan van de polikliniek, huisartsenpost, prikkamer en de apotheek. 

In maart 2023 heeft het ziekenhuis een nieuw stichtingsbestuur gekregen. Daarnaast is op woensdag 22 november middels een soft launch de kinderafdeling van het ziekenhuis in gebruik genomen. 

Vanaf dat moment was het mogelijk om opnames te regelen en kon er zorg worden geboden aan kinderen. Kinderarts Werner Keenswijk was erg blij met de opening. Hij was vanaf het begin bij het traject van de kinderafdeling betrokken. 

(Bronnen: Ziekenhuis St Jansdal, Wikipedia, De Boodschap, Regionaal Ziekenhuis Wanica (Facebook), ABC Suriname) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 16.01.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights