Hart van Almere Haven

ALMERE – Koningin Máxima zal woensdagmiddag 24 januari een bezoek brengen aan het stadsdeel Almere Haven. Het bezoek staat in het teken van de bewoners van het stadsdeel. Hierbij zal aandacht zijn voor de initiatieven om de verbinding tussen wijkgenoten te vergroten en tevens voor hoe de inwoners omgaan met de uitdagingen op het gebied van leefbaarheid, kansengelijkheid en eenzaamheid. 

Almere Haven 
Stadsdeel Almere Haven is het oudste deel van Almere met ongeveer 25.000 inwoners. In 1976 zijn de eerste woningen opgeleverd in Almere Haven. Een groot aantal van de eerste bewoners woont nog steeds in het stadsdeel. 

Het bezoek van Koningin Máxima start in Het Buurtlokaal. Dit is een ontmoetingsplaats waar vrijwilligers verschillende activiteiten organiseren. Tevens komen hier inwoners samen voor kennismaking en bijpraten, gezamenlijke maaltijden en spelletjes. 
Tijdens het bezoek zal de Koningin een handwerkclub bezoeken en zal in gesprek gaan met deelnemers van de club over het leven in Almere Haven, over wat de activiteiten in Het Buurtlokaal voor hen betekenen en over thema’s die hen bezighouden.

Daarna zal Koningin Máxima de scholengemeenschap De Meergronden bezoeken. De Meergronden is de oudste middelbare school van Almere. Leerlingen kunnen in één van de kunstlokalen vertellen over de deelname aan een kunstproject. Jaarlijks wordt het werk van leerlingen die examen doen in Kunst tentoongesteld op een locatie buiten de school.  
In de school zal Koningin Máxima spreken met leerlingen, ouders en begeleiders van de Haven Academie. De Haven Academie is een initiatief voor leerlingen van basisscholen in Almere Haven en tevens voor de leerlingen van de Meergronden om hun kansen in de wijk te verbeteren. 
Door de Haven Academie worden gratis buitenschoolse activiteiten aangeboden, zoals samen koken en eten, kickboksen, muziek en sieraden maken. Het aanbod van de activiteiten wordt samengesteld in overleg met de Haven Academie Jeugdraad. De Jeugdraad denkt ook mee over de ontwikkeling van de organisatie.  

Daarna staat Senior-Live op het programma van Koningin Máxima. Deze organisatie ondersteunt – met behulp van vrijwilligers – senioren bij vragen over het gebruik van hun computer, tablet en smartphone. Hierbij biedt Senior-Live een wekelijks inloopspreekuur, is er een telefonische helpdesk en wordt er ondersteuning verleend aan mensen met beperkte digitale vaardigheden om zo de zelfredzaamheid te vergroten.  
Koningin Máxima zal zich aansluiten bij het beantwoorden van vragen over het werken met digitale apparatuur. Daarna zal er een gesprek zijn met medewerkers, vrijwilligers en deelnemers van Senior-Live over het belang van computerhulp en over het aanbod van cursussen. Tevens over andere activiteiten om de participatie van ouderen te vergroten. 

Koningin Máxima zal het bezoek aan Almere Haven afsluiten in buurtcentrum Corrosia, waar ze het gesprek aangaat met een aantal actieve bewoners. Dit gesprek gaat over de uitdagingen in het stadsdeel, over de ideeën om de leefomgeving te verbeteren en over de inspanningen om de contacten in de buurt te versterken. 

(Bron: Gemeente Almere) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 02.01.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights