Bever

Volgens het Flevo-landschap is het Knarbos een echt wandelparadijs. Het is een erg afwisselend bos met diverse wandelpaden van maar liefst 15 kilometer lang. Bij de wandelingen kan men vele paddenstoelen aantreffen en tevens zijn er 2 beverburchten te vinden. In het juiste seizoen heeft men de kans om de wielewaal te horen en de zeearend te zien.  

Het Knarbos 
Dit bos is gesitueerd aan beide kanten van de Vogelweg, ter hoogte van de Knarweg en de Knardijk. Een klein gedeelte ligt net in Zuidelijk Flevoland. De Knardijk is eigenlijk een groene grens tussen Oostelijk en Zuidelijk Flevoland. 

De omgeving van de Knardijk is nog een markant overblijfsel uit de tijd van de inpoldering. Door onverharde paden wordt men uitgenodigd tot een pure natuurbeleving. Men wandelt door bossen, langs moerassen en kan zelfs verhalen uit het verleden ontdekken.  

Er is een wandelroute uitgestippeld: Knarpad Knarbos door het Flevo-landschap. Het Knarbos op zichzelf is een natuurgebied van ruim 300 hectare in Lelystad en Zeewolde. Het bos is aangeplant in de periode tussen 1973 en 1975. 

Het Knarbos bestaat uit meerdere delen, zoals Stuifketel (het kleinste deel), Knarbos Oost (het grootste deel), Knarbos West. Voordat Flevoland werd ingepolderd, lag in het gebied van het Knarbos, een ondiepte die men De Knar noemde. Dit was een paaiplaats voor haringen. 

Bewoners van het Knarbos 
In het bos kan men een mengeling tegenkomen van loofboomsoorten, groepen naaldhout en open ruimten. Tevens zijn er veel zangvogels te ontdekken. Voor Flevoland – en mogelijk voor heel Nederland – is het juist de plaats om de wielewaal te horen en te zien.  

Het geluid is een soort hobo-achtig gefluit en gaaiachtig gekrijs en zeker niet te missen. Ook de vogel is niet te missen met zijn knalgele kleur. Teven is de zeearend een gast die regelmatig te ontdekken is, als men even omhoog kijkt. 

Op het punt waar de Vogelweg de Knardijk kruist, ligt het restant van de oude werkhaven, links en rechts van het punt. Vanuit hier is zo’n 50 jaar geleden de dijk aangelegd, die 6 meter hoog is. Daarnaast ligt in het deel van het Knarbos van Zuidelijk Flevoland een beverplas met 2 beverburchten.  

Natuurlijke weide
Ook heel kenbaar en belangrijk te noemen is een natuurlijke weide in het midden van het Knarbos. Deze weide – waar paarden grazen – is een plaatselijk ruig begroeide open ruimte en aangelegd als een natuurontwikkelingsproject. 

Tevens is er een grote ondiepe plas waar men de typische sfeer van een veengebied kan voelen. Aan de oostkant van de Vogelweg is het gebied weer anders. Het is een bonte afwisseling van open en gesloten plekken op veel kleinere schaal. Tevens ligt er het parcours van een swin golfbaan. 

(Bronnen: Het Flevo-landschap, Nieuwsbrief Het Flevo-landschap, Wikipedia) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 26.12.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights