Lelystad Airport en omgeving

Precies 2 jaar geleden werd door directeur luchtruimherziening bij het ministerie van I en W, Jon Eikelenstam, tijdens een bijeenkomst voor Statenleden en lokale afgevaardigden uit Raalte, Dalfsen en Zwolle, aangegeven dat binnen Nederland geen ruimte zou zijn voor Lelystad Airport zonder een laagvliegroute boven Zwolle.  

Niet op te lossen 
Tevens werd gemeld dat voor de laatste 30 km van de route het niet gaat lukken zonder laagvliegen. Ook Jurgen Avermaat van Luchtverkeersleiding Nederland moest erkennen dat laagvliegen richting Lelystad niet op te lossen was. 

Volgens de Luchtverkeersleiding is het basisprobleem dat 3 verkeersleiders met de vliegtuigen op de route te maken krijgen. Vanwege de veiligheid en de toenemende risico’s op onoverzichtelijke situaties zou laagvliegen de enige oplossing zijn. 

Voor Zwolle en de oostelijke regio van Zwolle zou men rekening moeten houden met laag overvliegende vliegtuigen. Vliegtuigen die laagvliegend naar Lelystad gaan, zouden boven Lemelerveld op zo’n 3.000 tot 1.500 meter over komen. 

Deze route zou zich dan doorzetten boven de noordelijke rand van Zwolle over Stadshagen, Wilsum en Kampen. Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zou het streven zijn om Lelystad Airport te openen nadat het stikstofprobleem opgelost was.

Onderzoek Luchtverkeersleiding Nederland 
Echter nu blijkt dat Lelystad Airport open kan, zónder dat de ‘laagvliegroute’ boven Overijssel gebruikt hoeft te worden. Dit komt uit een onderzoek van Luchtverkeersleiding Nederland. Het lijkt er alleen op dat de aanvliegroute wordt verlegd. 

Afgelopen zomer kwam de directeur van het vliegveld, Jan Eerkens, met het voorstel om de laagvliegroute niet te gebruiken. Vanuit het ministerie is daarna de opdracht gekomen aan Luchtverkeersleiding Nederland om het voorstel te onderzoeken.  

Het onderzoek heeft geconcludeerd dat Lelystad Airport gewoon open kan zonder de laagvliegroute over Overijssel te gebruiken. Het ‘nadeel’ is dat mogelijk tot 6 keer meer vluchten over de dorpen in de Noordoostpolder gaan lopen. 

Verplaatsing van problemen
Op Lelystad Airport is men ontzettend blij met de uitkomst van het onderzoek en geeft men aan dat er nu voldaan wordt aan de voorwaarden van 2022. De vliegtuigen van Lelystad vliegen op bestemmingen rond de Middellandse Zee en dat betekent dat de naderende vliegtuigen uit het zuiden komen. 

Als dit gaat gebeuren, zal meer dan 60 procent van de vliegtuigen via de laagvliegroute langs Lemelerveld komen, maar als deze route verdwijnt, dan moet er een andere in de plaats voor komen.Er loopt een naderingsroute over de dorpen van de NOP, die normaal gesproken maar 2 vliegtuigen per dag zou hebben.

Bij het schrappen van de Overijsselse laagvliegroute, zal de route over de NOP vaker gebruikt worden. Er zijn schattingen van 13 vluchten per dag, vooral in de middag en avond. De inwoners van de Noordoostpolder wachten nu op mededelingen en onderzoek.

Daarnaast is de Luchtverkeersleiding Nederland en het ministerie bezig met een omvangrijke herziening van het luchtruim, waarbij de vliegroutes naar Nederlandse luchthavens opnieuw worden ingedeeld. 

In de periode van 2023 en 2030 worden deze stapsgewijs ingevoerd. Voor Lelystad Airport geldt tevens dat er een natuurvergunning aangevraagd moest worden, wat begin van de maand is gebeurd. 

(Bronnen: RTV Oost, De Stentor) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 27.12.2023 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights