Gemeenteraad Rotterdam

OPINIE – Een aantal dagen geleden kwam er een kort berichtje van de gemeenteraad Rotterdam op Instagram met de mededeling dat er op 14 december een buitengewone raadsvergadering was om 10.00 uur. Het onderwerp was ‘Is dit de nieuwe bestuurscultuur?’ Tevens stond in het berichtje te lezen dat er om 12.00 uur een actualiteitenraad zou plaatsvinden, waar onder meer op de agenda ‘Hamas in Rotterdam’ stond. Dus meteen geïnteresseerd in dit onderwerp.  

Raadsvergadering 14 december 
Echter, in de raadsstukken en de vastlegging van de vergadering van 14 december was niets terug te vinden over het onderwerp. Wat wel terug te vinden was, was een kort briefje van Leefbaar Rotterdam en VVD Rotterdam. Hierin werd verwezen naar een artikel in NRC over “ … Nederlands geldkantoor van Hamas … “ met een adres. Het briefje van Simon en Simon gaf aan dat Leefbaar Rotterdam “ … dit bericht uiterst zorgwekkend … “ vindt.  

Wat echter zorgwekkend is, is dat men in deze brief privacygevoelige gegevens openbaar maakt. Als dat de nieuwe bestuurscultuur is voor de gemeente Rotterdam, dan kunnen we ons hart vasthouden. Het stuk is ingebracht met de kop “… Actualiteit ‘Hamas in Rotterdam’ … “ (Stuk 23bb008398 van 8 december). 

Raadsvergadering 21 december 
Maar het gaat verder, enkele dagen later staat ook een brief “ …  Debat ‘Aanhouding terreurverdachte in Rotterdam’ … “ ( stuk 23bb008613 van 14 december) op de agenda. 

Ook deze brief kwam van beide fracties uit de gemeenteraad Rotterdam en wederom ondertekend door Simon en Simon. Hierbij ging het over een 56-jarige man (Nazih R. werd nu gemeld), die in Rotterdam was aangehouden op verzoek van het Duitse OM. Dit was gebeurd na onderzoek van Nederland, Duitsland en Denemarken.   
Nu is het al langer bekend dat Duitsland (vaak) ‘anti-Palestina’ reageert. Volgens het Duitse OM zou de opgepakte man gelieerd zijn aan Hamas – overigens is niet duidelijk in deze brief aangegeven wat de links dan zouden zijn – en op zoek zijn naar wapens om aanslagen te plegen op Joodse doelen in Europa. Ook hier is niet onderbouwd waar dit vandaan komt.    

De brief gaat verder met de mededeling dat de opgepakte man gelden voor Hamas ingezameld zou hebben met een andere man – die compleet met naam en toenaam wordt genoemd – vanuit Rotterdam opererende Stichting – ook met naam en toenaam genoemd -. 
Het is een schande dat men in openbare brieven dit soort zaken schrijft, mede gezien het feit dat het verdachten zijn, die opgepakt zijn en in afwachting van een mogelijke rechtszaak. Dit is minachting jegens de rechtszaak en tevens inbreuk op de privacy van beide mannen en de Stichting. Daarnaast is nog steeds niet bewezen dat er vanuit Nederland gelden voor Hamas worden opgehaald of dat er Hamas-leden zijn in Nederland. Sterker nog: het Nederlandse OM heeft nog geen half jaar geleden gemeld dat er in Nederland geen formele aanwezigheid is van Hamas. 

De brief van Leefbaar Rotterdam en VVD gaat verder met de melding dat de genoemde Stichting “ … volgens het Nederlandse OM minstens 6 miljoen euro voor de terreurorganisatie Hamas inzamelde … “ En dat is weer koren op de molen van rechtse politiek en media, heeft men weer wat om te zeuren. NRC kwam bijvoorbeeld met het achtergrondverhaal (op 7 december) ‘Gingen de miljoenen uit Nederland naar Hamas of naar Palestijnse wezen’ (achter de paywall, dus niet te lezen voor de gewone man), het AD kwam in juni met het artikel ‘Vanuit een flatje in Leidschendam doneerden vader en dochter, volgens justitie, miljoenen euro’s aan Hamas’ (ook weer achter de paywall), de Telegraaf kon natuurlijk niet achterblijven en komt met het artikel ‘Opgepakte Nazih R. zat in omstreden stichting met vermeende ‘Hamas-financier’ ‘ (en natuurlijk ook achter de paywall).  Daarnaast had die krant ook nog een paywall-artikel ‘Hamas-netwerk brengt uiteindelijk ook hier mensenlevens in gevaar’.  

Volgens Leefbaar Rotterdam en VVD in de raad Rotterdam is het “ … zeer alarmerende kwestie, zeker in het licht van het recent verhoogde dreigingsniveau als gevolg van de toenemende terreurdreiging uit jihadistische hoek … “ Mijn vraag hoe kan er een verhoogde dreiging zijn, als – zoals rechts en rechts radicaal maar blijven volhouden, dat het terreurorganisatie is – er geen Hamas-leden zijn in Nederland. 
Beide fracties roepen burgemeester Aboutaleb op om de dreiging voor “ … Rotterdam en de Joodse gemeenschap … “ tegen te gaan. Tevens om “ … Hamas-gelieerde netwerken en stichtingen in Rotterdam en vooral: over de acties die worden ondernomen om deze snel en rigoureus te ontmantelen …
Maar geen woord over het lijden van de Palestijnen of over de onbeschofte aanvallen op de Palestijnen. En nee, dat telt niet voor rechts. Sterker nog, er wordt niet eens een woord gezegd in de Rotterdamse raad over de bezetting van 75 jaar. 

NOS heeft gemeld dat het verhaal over de Hamas-link in Europa van het kantoor van de bezetter in Tel Aviv afkomstig is en dat de Mossad gemeld heeft dat de ‘Hamas-infrastructuur op Europese bodem’ is blootgelegd. Dus de geheime dienst van de bezettingsmacht weet meer van het dreigingsniveau in Nederland, dan de geheime dienst van Nederland zelf en daarom moet hier het dreigingsniveau verhoogd worden. Nu zijn er meer verhalen vanuit Tel Aviv de wereld ingestrooid, die later leugens bleken te zijn … 

Terugkomend op de Stichting en de eerder opgepakte man (en zijn dochter) uit Leidschendam. Volgens de FIOD is het tweetal opgepakt op verdenking van het sturen van 5.5 miljoen euro naar organisaties die verbonden zouden zijn met Hamas. Dus niet aan Hamas zelf. Tevens verdenkt het OM het tweetal van deelname aan een criminele organisatie. 
Ook hier worden verder geen mededelingen gedaan over de links naar Hamas, of over welke criminele organisatie het tweetal aan deel zou nemen. Volgens een artikel van RTL Nieuws zouden de twee betrokken zijn bij “ … een stichting die ook gesanctioneerd is … “ Volgens datzelfde artikel betekent dat, dat het overmaken van geld strafbaar zou zijn. Dit kwam doordat de stichting op een sanctielijst zou staan, omdat men geld zou hebben overgemaakt aan organisaties die aan Hamas waren gelinkt. 

Bij het natrekken blijkt de stichting nog steeds ingeschreven te staan in het register van de KvK. Daarnaast is het onderzoek naar vader en dochter en de Stichting voortgekomen uit meldingen van ongebruikelijke transacties door de Financial Intelligence Unit (FIU) en krantenartikelen over een fondsenwerver in Europa voor Hamas. 
Wil dit dan ook zeggen, dat men in Nederland geen geld mag inzamelen voor de Palestijnen? Wat een bullshit allemaal bij elkaar. De Palestijnen hebben hard geld nodig, omdat de bezetters alles blokkeren en als het dan eindelijk bij de PA terechtkomt, verdwijnt er een groot gedeelte in zakken waar het niet hoort.   

Daarnaast heeft de rechter eerder besloten dat de Rabobank zich moet houden aan het eigen beleid en dat is: ‘als een goed doel een accountantsverklaring heeft, dan is de besteding van het geld gecontroleerd’. De Rabobank had in 2021 de bankrelatie met de Stichting  beëindigd omdat de bank de Stichting “ … verdacht van het financieren van terrorisme … ”  Tenslotte is het opvallend dat het AD nog geen maand geleden ook over de personen en de Stichting sprak en daar aangaf “ …  de stichting zelf is geen verdachte in het onderzoek naar de financiering van Hamas …

En dan tenslotte nog even noemen, dat er vandaag een commissiedebat in de Tweede Kamer wordt gehouden, waarbij dezelfde personen weer genoemd worden. Het is jammer, dat het alleen maar over Hamas gaat en niet over de bezetting van 75 jaar van Palestina. 

(Bronnen: Gemeenteraad Rotterdam (+ Instagram), NRC, Kees Broer, Telegraaf, Tubantia, AD, NOS, RTL NIeuws, Accountancy Vanmorgen, Khamakar News Agency) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek

© Khamakar News Agency / 20.12.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights