NS trein

Roger van Boxtel schreef in zijn functie van president-directeur van NS (2015 – 2020) het voorwoord in de brochure ‘Samen werken aan een duurzaam bereikbaar Flevoland’. Hij gaf aan dat of de reis begint op station Almere of station Dronten, dat heel Nederland aan de voeten van de reiziger zou liggen. Tevens werd in de brochure uitgelegd hoe de NS Flevoland en alle delen van Nederland met elkaar zal blijven verbinden en wat de ambities voor de komende jaren zou zijn. 

Wisseling van de macht
Na Roger van Boxtel, kwam Marjan Rintel aan het bestuur van de treinen van de NS. Vanaf 23 juni 2020 to mei 2022 was Marjan Rintel de eerste vrouw als president-directeur van de NS. Marjan ging en Wouter kwam. 

Op 1 november 2022 nam Wouter Koolmees het stuur van de NS over en is de huidige president-directeur. Augustus dit jaar gaf de Reizigersvereniging Rover aan, dat per december de NS de treinregeling weer op peil zou gaan krijgen. 

Dit zou dan gebeuren na de pandemie veroorzaakt door het SARS-CoV-2 virus (Corona) en de personeelstekorten. Alleen, zegt Rover, dit geldt niet voor Flevoland. Volgens Rover wil NS daar niet terug naar de normale dienstregeling en zouden er nog meer treinen geschrapt worden. 

Verslechtering van dienstregeling
Uit de media blijkt dat de dienstregeling voor Flevoland versoberd is. In zo’n erge mate dat wethouder Piet van Dijk van Lelystad een gesprek heeft gehad met de NS en geprobeerd heeft om de dienstregeling te verbeteren. 

Alleen is dat niet gelukt. Daarentegen heeft hij wel de belofte gekregen dat de NS zal proberen om vanaf 2025 de dienstregeling weer terug te krijgen op het niveau van vóór 10 december 2023. Er moet wel bij verteld worden dat de concessie van de NS in 2025 afloopt.  

Protesten van Flevoland en gemeenten
De dienstregeling van 2024 (vanaf 10 december 2023) zal door de NS niet aangepast worden. Eén van de punten is dat in de avonden en zaterdag- en zondagochtend maar één trein per uur naar Dronten zal rijden. 

De gemeenten in Flevoland en de provincie Flevoland hebben geprotesteerd tegen de versoberde plannen van de NS en verzocht om de versobering te herzien. Onder meer zal er vanaf 1 januari geen sprinter rijden tussen station Lelystad en Amsterdam Centraal. 

In de spits zal het aantal treinen vanaf station Lelystad teruggaan van 6 naar 4 treinen per uur en zullen vanaf station Almere Buiten in de daluren minder treinen vertrekken. Door het schrappen van de sprinter verbinding met Amsterdam, moet altijd worden overgestapt in Almere. 

Gesprekken met NS
Wethouder Piet van Dijk is ook ‘bestuurlijk ambassadeur van de Regionale Ontwikkelingsagenda Flevolijn / Hanzelijn’. In dat kader spreekt hij met Wouter Koolmees en heeft hij de versobering aangekaart. 

Daar hoort ook nog bij dat de rechtstreekse intercity Lelystad – Schiphol in de daluren is geschrapt. Daarnaast is de verbinding van Lelystad naar Dordrecht een spitstrein geworden. Ook zijn er minder overstapmogelijkheden in Almere.  

Volgens de president-directeur is het niet meer mogelijk om de dienstregeling aan te passen. Dit hangt onder meer samen met de personeelstekorten. Vanaf 2025 zou het beter kunnen gaan worden, echter niet in één keer, maar geleidelijk.

(Bronnen: Rover Flevoland, NS regiobrochure, Wikipedia, NS, De Noordoostpolder, Omroep Flevoland, Flevopost) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 18.12.2023 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights