Moskee El Imaan

In november heeft het college de gemeenteraad een voorstel gestuurd om een voorbereidingskrediet beschikbaar te stellen voor de verplaatsing van Moskee El Imaan. Aangezien de geloofsgemeenschap behoorlijk groeiende is, wordt de Moskee aan de IJssellaan 2 te klein. Tevens ervaart de wijk veel overlast van de toenemende parkeerdruk. Daarom zou het wenselijk zijn van de verplaatsing van Moskee El Imaan naar Kofschip.

Moskee El Imaan 
Sinds 1977 heeft de Marokkaanse geloofsgemeenschap een eigen Moskee in Lelystad. Eerst werd er een ruimte gehuurd in het Lelycentre, waar de moslims de Qur’an konden leren en lezen. Tevens was er ruimte om het gebed te kunnen verrichten. 

Op de plaats van de voormalige kleuterschool De Woelwaters is de huidige Moskee El Imaan aan de IJssellaan in de Zuiderzeewijk gebouwd. De Marokkaanse gemeenschap heeft de bouw van de Moskee zelf gefinancierd. 

Nadat de Moskee in gebruik is genomen, is het aantal moslims die naar de Moskee komen om te bidden, flink gegroeid. Hierbij horen behoorlijk wat bekeerlingen. Hierdoor is de Moskee eigenlijk te klein geworden.

Verplaatsing van de Moskee 
Het bestuur van de Moskee heeft gesproken met het college van Burgemeester en Wethouders. Uit de gesprekken is bekend geworden dat beide partijen het eens zijn geworden dat El Imaan binnen 5 jaar naar Kofschip 25 zal verhuizen. 

Op de agenda van de gemeenteraad van dinsdag 19 december staat het voorstel ‘Voorbereidingskrediet grondruil en ontwikkeling Kofschip en IJssellaan’. Hierbij gaat het om een voorbereidingskrediet van 100.000 euro beschikbaar te stellen voor de uitwerking van het plan.

Niet alle fracties in de gemeenteraad staan achter het plan, ondanks dat de verhuizing de gemeente geen geld kost. Volgens de gemeente betaalt de Moskee de nieuwbouw aan het Kofschip zelf. Het gaat in feite alleen maar om grondruil. 

De huidige 1.900 m2 gaat naar de gemeente, waarvoor de Moskee 5.000 m2 terug krijgt. Van de 5.000 m2 wordt 2.000 m2 gebruikt voor de Moskee en de rest voor parkeerplaatsen en groen. De ruimte aan de IJssellaan kan dan gebruikt worden voor woningbouw.     

In de gemeenteraad zijn de fracties PVV, FvD en VVD niet vóór de verhuizing. Volgens de fracties zijn de parkeerproblemen geen reden om te verhuizen. Volgens de fracties wonen de moslims van El Imaan in de wijk en moeten maar met de fiets naar de Moskee gaan. 

De PVV noemt het zelfs een kwestie van mentaliteit en dat de politie beter moet handhaven. Daarom moet de Moskee in de wijk blijven. VVD is van mening dat de parkeerproblematiek de verantwoordelijkheid van het bestuur is. 

Er zijn een aantal moslims die niet kunnen fietsen of lopen en met de auto komen. Daarbij zijn 25 parkeerplaatsen niet echt veel te noemen. Op dinsdag 19 december zal de gemeenteraad de knoop moeten doorhakken.

(Bronnen: FlevoPost, Moskee El Imaan, Gemeenteraad Lelystad, lelystad.nieuws.nl) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 17.12.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights