Ruiltuin Bultpark

Om ideeën van inwoners te steunen, kunnen inwoners en organisaties de plannen indienen middels de Motiemarkt. Hier kunnen ze in gesprek gaan met gemeenteraadsleden om te kijken of dat het plan financieel gesteund kan worden. Soms gaat het hierbij om klein geld maar ook komt het voor dat een plan duizenden euro’s krijgt.  

Ruiltuin 
De initiatiefnemers van de Ruiltuin hebben een plan ingediend om het tuinhuis op te knappen en zullen daarvoor bijna 1.400 euro mogen ontvangen. Met dit geld kunnen de vrijwilligers materialen kopen, zodat ze zelf aan de slag kunnen gaan. 

De ruiltuin – als initiatief van Wijkraad De Bolder – is opgericht in november 2008 en is gesitueerd aan de rand van het Bultpark. In 2022 zijn gesprekken gevoerd tussen de vertegenwoordigers van de Ruiltuin en Stichting Bultpark Comité om samen te werken.  

De Ruiltuin heeft ongeveer 250 vierkante meter oppervlakte en wordt gerund door enthousiaste vrijwilligers. Het eerste doel van deze mensen is om alles netjes te houden, maar zeker om mensen te helpen, die planten komen ruilen. 

Planten ruilen 
Mensen die planten of struiken over hebben in de tuin, kunnen deze ruilen in de Ruiltuin of gewoon brengen zonder daarbij te ruilen. ‘Ongewenste’ planten kunnen ingeleverd worden, zodat men weer een andere plant kan meenemen. 

Het idee was ooit het idee van Lucas Thijssen, die de Ruiltuin een soort asiel heeft genoemd, een asiel voor planten. Het ruilen gebeurt vooral in het voorjaar en dat komt er weer aan. De vrijwilligers runnen hun Ruiltuin vanuit een tuinhuisje.  

Tuinhuisje aanpassen 
Maar ook een tuinhuisje heeft best wel eens een moment nodig van nieuwe inrichting of een verandering. In eerste instantie lag er ook veel gereedschap, maar dat wordt tegenwoordig in een apart huisje opgeslagen.   

Het tuinhuisje wil men gaan veranderen, zodat men kan vergaderen, koffie kan drinken of een bijeenkomst houden. Tevens zoekt men ruimte voor boeken over de planten die in de buurt te vinden zijn.  

Met het bedrag dat de vrijwilligers ontvangen van de gemeente, kan men de materialen aanschaffen die nodig zijn. Het werk wil men zelf doen, waarvoor best nog wat vrijwilligers van harte welkom zijn. Daarbij komt dan nog dat de Ruiltuin nooit af zal zijn. 

(Bronnen:  Bultpark Lelystad, Omroep Flevoland, lelystad.nieuws.nl) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 13.12.2023

Ook te lezen via Dagblad Lelystad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights