Lelystad rand van Zuigerplasbos

Uit handen van Ankie van Dijk, directeur Wandelnet, heeft gedeputeerde Harold Hofstra de eerste wandelgids van het Pionierspad in ontvangst mogen nemen op donderdag 30 november. Met de gids van het Pionierspad wordt het verhaal van Flevoland vertelt, het grootste inpolderingsproject van de wereld. Tijdens de bijeenkomst werden de aanwezige vrijwilligers geëerd, de onzichtbare helden die de langeafstandswandelingen mogelijk maken. Na de uitreiking is een rondwandeling gemaakt over de noordkust van Schokland. 

Ontdek het Pionierspad 
Middels de wandelgids kan men Flevoland ontdekken via het bruisende Pionierspad. Zo betreedt men de voormalige bodem van de Zuiderzee. Men kan zich onderdompelen in een uniek landschap met gloednieuwe toevoegingen, zoals meeslepende podcasts, inspirerende video’s en 6 extra dagwandelingen.

Volgens gedeputeerde Hofstra is een wandelroute een mooie manier om het landschap te ontdekken. Men komt langs allerlei interessante bezienswaardigheden, die iets vertellen over de regio / gebied waar men op dat moment is.  

Mooie ervaring 
Het Pionierspad is een epische 208 kilometer durende tocht van Steenwijk naar Muiden. Het biedt een mooie ervaring verdeeld over elf adembenemende etappes. Via het Lange-Afstand-Wandelpad loopt men over grond die 80 jaar daarvoor niet eens bestond. 

Het is een wandeltocht door bossen en moerassen, met adembenemende vergezichten over eindeloos laagland. De hele route is zorgvuldig gemarkeerd in beide richtingen door gepassioneerde vrijwilligers van Wandelnet met wit-rode markeringen.  

Van nieuwe natuur naar watererfgoed en kunst
Het Pionierspad vertelt het verhaal van Flevoland, het land dat geboetseerd is door visionairs, makers en doeners. Ooit ruige klei, nu vruchtbare bodem waar pioniers de grond bewerkten met ongekende vastberadenheid.

In dit gebied strekken zich indrukwekkende natuurgebieden uit, onder meer de majestueuze Oostvaardersplassen, het betoverende Knarbos en het weidse Horsterwold. Al deze pracht wordt afgewisseld met watererfgoed. Hier is de eeuwige strijd met en tegen het water nog steeds tastbaar. 

De provincie ademt niet alleen historie, maar er is ook ruimte aan creatief en duurzaam ondernemerschap. Men kan allerlei LandArt sculpturen tegenkomen, die als kunstzinnige juwelen verspreid liggen in het landschap. 

De provincie is niet alleen een bron van innovatie, maar ook een schatkamer van biologische rijkdom. De mooiste biologische producten vinden hun oorsprong hier, terwijl duurzame recreatiebedrijven de trots van de provincie vertegenwoordigen. 

Scan de QR-codes
Onderweg kom je op verschillende plekken QR-codes tegen die je kunt scannen. Zo open je de inspirerende podcasts en video’s waarin kenners uit het gebied hun verhaal van Flevoland vertellen.

De acht video’s en zes podcasts geven diepgang aan je wandeling op het Pionierspad. Ze brengen de verhalen over de bijzondere historie, de zeer diverse natuur, de biologische en moderne landbouw en de beroemde landschapskunstwerken tot leven.

Over Wandelnet
Wandelnet streeft naar een ongekende kwaliteit en diepgang in haar routes, en het Pionierspad belichaamt het meeslepende verhaal van Flevoland. De intensivering van de beleving op deze route komt voort uit de unieke eigenschappen van het gebied, het intrigerende verhaal dat langs de route ontvouwt, de gevarieerde landschappen en de prikkelende zintuiglijke ervaring.

Deze verrijkte ervaring wordt ondersteund door boeiende podcasts, inspirerende video’s, zes dagwandelingen, een speciale landingspagina bij Visit Flevoland en een gloednieuwe fysieke gids. Meer informatie over het Pionierspad kan men vinden op de website van Wandelnet.

(Bron: Provincie Flevoland) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 11.12.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights