Bus bij zonsondergang (© prov Flevoland)

Vanaf 10 december is RRReis de naam voor het openbaar vervoer in Flevoland (exclusief Almere) en Noordwest Overijssel. EBS verzorgt vanaf dan het busvervoer in deze regio’s onder de naam RRReis. Vanaf de start van RRReis reist men meer en sneller, waaronder via vijf nieuwe snelRRReis lijnen. Voor een groot deel van de lijnen veranderen de vertrektijden en aansluitingen. Ook worden bestaande abonnementen vervangen door nieuwe abonnementen die in alle RRReis gebieden geldig zijn. Op RRReis.nl/dienstregeling-bus vindt men een compleet overzicht van alle wijzigingen per lijn.

Vijf nieuwe snelle verbindingen met snelRRReis
Met de vijf nieuwe snelRRReis lijnen komt men nog sneller op het werk of opleiding. SnelRRReis is qua reistijd een prima alternatief voor de auto, juist ook omdat de bussen in steden vaak voorrang krijgen bij verkeerslichten.

De nieuwe snelRRReis lijnen zijn:

  • 207 Harderwijk – Lelystad Batavia Stad
  • 214 Lelystad Emmeloord – Steenwijk
  • 215 Urk – Nagele – Kampen
  • 216 Almere – Zeewolde – Harderwijk
  • 218 Lelystad – Urk

Met de snelRRReis lijnen kan men tussen Urk en Lelystad en tussen Harderwijk en Batavia Stad zonder overstap reizen, en met snelRRReis 215 is de reistijd tussen Urk en Kampen ruim 20 minuten korter.

Nieuwe snelle verbinding tussen station Lelystad Centrum en Lelystad-Haven
Met lijn 11 krijgt men een nieuwe snelle verbinding tussen station Lelystad Centrum en Lelystad-Haven. In combinatie met lijn 1 reist men vanaf 10 december van maandag t/m zaterdag overdag ieder kwartier tussen het station Lelystad Centrum en Lelystad-Haven.

Meer reismogelijkheden voor inwoners Swifterbant
Lijn 143 rijdt vanaf Dronten via Swifterbant naar Lelystad en vervangt op dit traject lijn 145. In Lelystad rijdt de bus via bedrijventerrein Oostervaart en het ziekenhuis. Daarmee neemt het aantal reismogelijkheden voor inwoners van Swifterbant verder toe. Met de inzet van de nieuwe buurtRRReis lijnen 521 en 522 krijgen meer mensen in Dronten een bushalte dicht bij hun woning. De buurtRRReis lijnen rijden samen ieder half uur. Hiermee nemen de reismogelijkheden flink toe. BuurtRRReis rijdt ook op zaterdag.

Kilometertarief in heel het RRReis gebied hetzelfde
Wie met OVpay of op saldo met de OV-chipkaart reist, betaalt vanaf 10 december binnen het hele RRReis gebied hetzelfde basis- en kilometertarief. Het basistarief is €1,08, het kilometertarief €0,196, ook in 2024. Voor reizigers in Lelystad betekent dit dat de vaste ritprijs voor reizen binnen en buiten de ring vanaf 10 december vervalt.

Ook worden de losse ritkaarten Lelystad (binnen/buiten de ring) niet meer verkocht. Reizigers kunnen in- en uitchecken met de contactloze bankpas of creditcard en met de OV-chipkaart. Ook is het mogelijk een kaartje te kopen in een reisapp op de telefoon (bijvoorbeeld 9292 of Tranzer).

Nieuwe abonnementen
Met de start van RRReis worden verschillende abonnementen niet meer verkocht. Reizigers die eerder dit jaar een abonnement kochten, kunnen gewoon met het abonnement blijven reizen tot het abonnement niet meer geldig is. Kijk op RRReis.nl/vervoerbewijzen voor de voorwaarden en tarieven.

Elektrische bussen
Vanaf 10 december bestaat een groot deel van de bussen uit ruim 230 elektrische bussen van BYD. De bussen zijn vrij van schadelijke uitlaatgassen. Dit biedt veel voordelen, zoals een betere luchtkwaliteit en gezondere leefomgeving. Daarnaast zijn de bussen een stuk stiller, wat zorgt voor minder geluidsoverlast op busroutes in de regio.

(Bron: Provincie Flevoland) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 10.12.2023

Ook te lezen via Dagblad Lelystad, Dronten, Noordoostpolder, Zeewolde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights