Huisarts (© pixabay)

NOORDOOSTPOLDER – Op 29 november heeft de gemeente Noordoostpolder tijdens een thema-avond over huisartsenzorg de website Polderdokter gepresenteerd. De site is het nieuwe portal voor huisartsen in opleiding. Deze portal is opgezet om het tekort aan huisartsen terug te dringen en is een samenwerking tussen de gemeente, huisartsen, UMCG, Medrie, Zilveren Kruis. 

Proactief tekort terugdringen
Het gaat er om door de site een proactieve stap te zetten in het terugdringen van het tekort aan huisartsen. Toekomstige huisartsen kunnen zich bekwamen in de regio, maar dat houdt wel in dat ze de regio leren kennen en leren waarderen. Deze mogelijkheid wordt daarom geboden door de huisartsen in de gemeente met de zorgpartners UMCG, Medrie, het Zilveren Kruis en de gemeente Noordoostpolder.  

Unieke samenwerking 
In Nederland is een verandering op te merken in de huisartsenzorg. Doordat er een flink tekort is aan huisartsen, wordt men gedwongen een andere invulling te geven aan de huisartsenzorg. Maar voor de patiënt is het van groot belang om persoonlijk contact met een huisarts te hebben en te houden. 

Mede hiervoor heeft de gemeente gemeld dat huisartsen in opleiding de gemeente Noordoostpolder leren kennen. Teven is het belangrijk dat ze de voordelen ontdekken van het werken als huisarts in de regio. 
De regio Noordoostpolder is een pilotregio voor de nieuwe opleidingsvorm ‘Opleiden in de Regio’. De gevestigde huisartsen in Noordoostpolder en de gemeente bieden samen met het Universitair Medisch Centrum Groningen – hier volgen de huisartsen hun opleiding tot huisarts – de mogelijkheid tot verdere opleiding en vestiging in de regio. 

Speciaal voor huisartsen in opleiding 
De site Polderdokter.nl is speciaal voor huisartsen in opleiding, waardoor de mogelijkheid geboden wordt om kennis te maken met de gemeente Noordoostpolder. Tevens zijn de huisartsen in opleiding verzekerd van een opleidingsplek bij een bestaande huisartsenpraktijk. 
Daarnaast worden ontmoetingsdagen georganiseerd en is binnen de gemeente een speciale accountmanager aangesteld. Deze accountmanager helpt de huisarts met allerlei vragen, onder meer over vestiging, wonen, kinderopvang en faciliteiten. Hierdoor wordt een maatwerkoplossing geboden, afhankelijk van de wensen en mogelijkheden van de huisarts.

De Polderdokter
Op de site valt te lezen dat het mogelijk is om te kiezen voor regionaal opleiden tot huisarts in de Noordoostpolder. Hiervoor moet men bij sollicitatie kiezen voor voorkeurslocatie UMCG Zwolle. Door dit te kiezen kan men voorrang krijgen in de koppelingsprocedure. 
Een polderdokter doet meer handelingen zelf dan in de grootstedelijke gebieden. Dit houdt in dat er geen sprake is van eentonige problematiek of alleen maar doorverwijzen naar het ziekenhuis. 

Tijdens de opleiding ontdekt de huisarts in opleiding, natuurlijk met de vertrouwde ondersteuning van de opleider, wat voor type huisarts men wilt worden. Hiervoor krijgt men alle kansen en vrijheid. 
Tevens begint men tijdens de opleiding meteen met het opbouwen van een netwerk van relaties. Zo ontstaat er ook naamsbekendheid bij zorgcollega’s. Men heeft hier profijt van in het derde jaar. Tevens is er drie jaar lang geen onzekerheid waar men straks terecht komt.

(Bronnen: Gemeente Noordoostpolder, Polderdokter, Omroep Flevoland)   

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 02.12.2023

Ook te lezen via Noordoostpolder Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights