Waalsprong

NIJMEGEN – De gemeente Nijmegen krijgt een Rijksbijdrage in het kader van de Startbouwimpuls (SBI). Dit is voor 3 projecten, namelijk Feniks en 2 projecten in De Waalsprong (Vlek 8 Hof van Holland en Hart van de Waalsprong Blok 9). Het bedrag van 2.547.825 euro wordt gebruikt voor de versnelde bouw van 292 betaalbare woningen. 

Woningen bouwen 
Nijmegen wil tot 2030 10.000 woningen bouwen binnen de stadsgrenzen en nog 5.000 extra woningen tot 2040. Bij deze ambitie spelen het Stationsgebied en het ontwikkelgebied Winkelsteeg als grote nieuwbouwlocaties een belangrijke rol. 
Tevens bouwt de gemeente in de Waalsprong en het Waalfront en op andere plaatsen in de stad. Niet alleen zijn er meer woningen nodig, maar zeker ook betaalbare woningen. Tevens zegt Nijmegen dat ze daar voor zorgt met de 3 projecten. Begin 2024 start de gemeente Nijmegen met een Woonfonds van de gemeente, zodat er ook lokaal een bijdrage geleverd kan worden aan de bouwimpuls.  

Noël Vergunst, wethouder Stedelijke Ontwikkeling, is zeer blij met de toekenning, daar de gemeente met deze bijdrage de versnelling van de woningbouw kan realiseren. Er is in de gemeente een groot tekort aan woningen en volgens de wethouder kunnen er nu versneld huizen worden gebouwd.  

Project Feniks (179 woningen) 
Het project Feniks is het project van het oude V&D-gebouw aan de Grote Markt, dat deels een nieuwe bestemming gaat krijgen. In het project wordt het gebouw opgeknipt, waardoor er een verbinding ontstaat van de voorzijde van het gebouw aan de Grote Markt tot aan de Scheidemakershof, bij de Augustijnenstraat.   
Tevens komen er deels nieuwe verdiepingen op het gebouw. Hierdoor komt er een mix van wonen, werken, winkelen, horeca en groen. De opzet is dat er hier in totaal 179 woningen komen, een publiek toegankelijke groene daktuin, een fietsenstalling, 200 m2 horeca, 767 m2 voor (flexibele) werkplekken en winkels op de begane grond en in de kelder. 
De woningen van gemiddeld 55 m2 zijn bestemd voor de verhuur, waarvan twee derde in het betaalbare segment. Deze woningen, voorzieningen en werkplekken komen in de leegstaande verdiepingen en in nieuwe verdiepingen op het gebouw. 

De aanpassingen zullen het aanzicht van het gebouw verbeteren, waarbij leegstaande verdiepingen een nieuwe bestemming krijgen en het woningtekort aangepakt wordt. De gemeente wil in september 2024 starten met de bouwwerkzaamheden om het project 2 jaar later – september 2026 – op te kunnen leveren. 

Project Vlek 8 Hof van Holland (67 woningen)
Hier komen 67 sociale huurappartementen, waarvan 23 voor cliënten van een zorgorganisatie en 8 voor statushouders. Door dit project komt er plaats voor kwetsbare bewoners die zelfstandig kunnen wonen en deelnemen aan de samenleving. De start van de bouw is gepland voor januari 2024 en zo mogelijk de oplevering ook in 2024.

Project Hart van de Waalsprong Blok G (46 sociale huurwoningen) 
Door de realisatie van het project kan het complete plan Hart van de Waalsprong door ontwikkelaar VanWonen en AM afgerond worden. Het Blok is gelegen op een essentieel punt in het plan aan een plein in het winkelgebied.
De realisatie zorgt voor 46 sociale huurwoningen in een nieuw woongebied. Voor de ontwikkeling van Hof van Holland is dit een belangrijk plan. Hierbij is wonen bij de voorzieningen erg belangrijk. De gemeente kan door deze sociale huurwoningen voldoen aan de woonvraag naar betaalbare woningen. De start van de bouw is gepland in het eerste kwartaal van 2024.  

(Bron: Gemeente Nijmegen) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 23.11.2023

2 gedachte over “Rijksbijdrage voor Nijmegen voor Startbouwimpuls (SBI)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights