De Kubus Lelystad

Begin dit jaar kwam het GOL, voor mensen met een beperking in Lelystad, bij de Kubus met de vraag of zij deze locatie mochten inventariseren op het gebied van toegankelijkheid. Na akkoord van de Kubus, is de werkgroep Toegankelijkheid van het GOL hiermee aan de slag gegaan. Op woensdag 15 november presenteerden zij hun inventarisatie rapportage over de toegankelijkheid van de Kubus. “De Kubus streeft ernaar een plek te zijn waar iedereen zich welkom voelt. Toegankelijkheid is niet alleen een doel, maar een onderdeel van onze missie om cultuur toegankelijk te maken voor alle bezoekers”, aldus Alex van Zijl, directeur van de Kubus.

Een pluim en verbeterpunten
Op een aantal vlakken komt de Kubus al goed uit de verf op het gebied van toegankelijkheid. Zo krijgen zij een pluim voor de gehandicaptenparkeerplaatsen, de helder contrasterende kleuren van de tussendeuren voor mensen met een visuele beperking, de breedte van de gangen en de lift.

Verbeterpunten zijn onder andere het toegankelijk maken van de bushalte voor mensen die gebruikmaken van een rolstoel, het aanleggen van blindengeleidelijnen voor mensen met een visuele beperking, de informatievoorziening op de deur en deurbel (ook) plaatsen op de hoogte voor mensen die gebruikmaken van een rolstoel of scootmobiel en een extra mindervalidentoilet en de bewegwijzering daarheen.

“Het GOL is zich ervan bewust dat een aantal aanpassingen niet direct oplosbaar zijn, maar hoopt dat het rapport wordt geraadpleegd zodra er verbouwingsplannen zijn en dat er in de financiën ruimte wordt gereserveerd voor deze aanpassingen”, vertelt Margriet Doorenspleet, voorzitter van de Werkgroep Toegankelijkheid van het GOL.

Toegankelijke culturele instellingen
Ook wethouder Rinze Broekema was aanwezig bij de presentatie en overhandiging van de inventarisatie rapportage toegankelijkheid: “Het streven is dat iedereen met of zonder beperking zo goed mogelijk kan deelnemen aan de maatschappij. Ik vind dan ook het goed om te zien dat een culturele instelling als de Kubus hard werkt aan het nóg toegankelijker maken van het gebouw voor al onze inwoners.”

Over GOL Lelystad
Stichting GOL Lelystad behartigt professioneel, kwalitatief en optimaal de belangen van mensen met een beperking in Lelystad. Het GOL zet zich in voor een inclusieve samenleving in Lelystad, waarin iedereen, met of zonder beperking, volwaardig kan meedoen.

Alle betrokkenen zijn ervan overtuigd dat de inbreng van ervaringsdeskundigen essentieel is voor de ontwikkeling van een inclusief lokaal beleid. Mensen met een beperking zijn personen die te maken hebben met een lichamelijke, verstandelijke en/of zintuiglijke beperking, en ook personen die worstelen met psychische problemen of chronisch ziek zijn.

(Bron: Gemeente Lelystad) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 19.11.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights