Media

OPINIE – In een tijd dat de berichten binnen blijven komen, over de bombardementen op ziekenhuizen, zoals deze week Al-Quds Ziekenhuis, Al-Shifa Ziekenhuis en het Indonesische Ziekenhuis tegelijkertijd, en een UN school in Gaza, komen nu ook berichten binnen dat vanochtend een bombardement is geweest op de Al Azhar Universiteit in Gaza. En ook over een raket die is afgeschoten op  het huis van Hamasleider Ismail Haniyeh in de Gazastrook (bericht van aan Hamas gelieerde Al-Aqsa Radio). 

Berichten van de media 
En natuurlijk is de media erg druk met alles te verspreiden wat mogelijk is. Aan de ene kant verschijnt er nepnieuws en aan de andere kant nieuws om Hamas in een slecht daglicht te zetten. En dan zijn er van die rare ‘berichten’ op de sociale media die binnen no time ook weer verdwenen zijn. Zo was er vandaag een bericht op Instagram dat de Verenigde Arabische Emiraten militaire en humanitaire hulp hadden gestuurd naar de bezetter. Enige minuten later was het bericht verdwenen. Men merkt ook dat er een media oorlog aan de gang is.

Maar ook wordt het duidelijk dat de oorlog overslaat naar het westen en zeker ook naar Europa. Zo mogen er geen of nauwelijks nog pro-Palestijnse demonstraties worden gehouden. Als het toch gebeurt, is de kans groot dat de demonstranten opgepakt worden en als terroristen worden geregistreerd en vastgehouden. 
In Frankrijk voelen politie-agenten zich onveilig op het moment dat een jonge vrouw Allahu Akbar roept en gaan schieten. 
In Duitsland worden ook pro-Palestijnse demonstranten in de gaten gehouden en zo nodig opgepakt. 

Op de sociale media schijnen trolls van de bezetter onder zogenaamde Palestijnse accounts te opereren om zo pro-Palestijnse berichten te kunnen controleren en vast te leggen of sterker nog te blokkeren. En soms zit de Mossad hierachter, waarbij de grote eigenaren van de sociale media meewerken met de bezetter. Tevens zijn ook influenzers benaderd door de bezetter om anti-Palestijns nieuws te verspreiden, meestal voor een flink bedrag. 

Media in Europa 
Donderdag heeft de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Nancy Faeser (SPD), een verbod aangekondigd voor Samidoun (Palestinian Prisoner Solidarity Network). Dit gebeurt omdat Duitsland van mening is dat een andere mening (te schrijven over de onderdrukking en genocide van het Palestijnse volk) niet wordt geaccepteerd. 
Het verbod gaat hand in hand met demonstratieverboden, de aanval van politie op straat van mensen die een Keffiyeh dragen of een Palestijnse vlag of het verbod op het zingen, schreeuwen of gewoon zeggen: ‘Frome the river to the sea, Palestine will be free’. Tevens geeft Samidoun aan dat er politieke verboden worden opgelegd, pogingen worden gedaan om activisten te deporteren en de verblijfplaats te ontnemen.  

Asa Winstanley, een onderzoeksjournalist uit London en editor van The Electronic Intifada (EI), schreef deze week een artikel voor de EI-site met de titel ‘Britse Palestine Solidarity Campaign straft afdeling Manchester’. In het artikel wordt gemeld dat de Britse Palestine Solidarity Campaign vier activisten uit een van de meest actieve afdelingen, Manchester PSC, heeft geschorst. Manchester PSC staat bekend binnen de solidariteitsbeweging voor hun compromisloze steun aan de Palestijnse bevrijdingsstrijd. Het lijkt erop dat de landelijke organisatie een poging onderneemt om zijn steun aan het Palestijnse verzet de kop in te drukken. 

Begin oktober ging de afdeling Manchester de straat op met spandoeken met de tekst ‘Manchester steunt het Palestijnse verzet’. Twee weken later werden de voorzitter, penningmeester, secretaris en campagneleider van de afdeling Manchester zonder waarschuwing geschorst. Naast het tonen van het spandoek had Manchester ook op haar site een artikel geplaatst over 7 oktober. Hierin werd gemeld dat  “ … Palestijnse vrijheidsstrijders uit het belegerde Gaza de zionistische koloniale barrières doorbraken en nederzettingen binnengingen die waren gebouwd op gestolen Palestijns land in Palestina van ’48 … ” (Het stuk is niet zo snel meer terug te vinden op de site). 

In plaats van het verdedigen van de Manchester afdeling, besloot het nationale bureau de afdeling te ‘neutraliseren’. Vervolgens nam het nationale bureau afstand van de verklaring op de site van de Manchester afdeling. Daarentegen gaf National PSC aan dat de steun van de Manchester afdeling ‘onaanvaardbaar’ was. De verklaring van landelijk leek verdacht veel op een reactie van een artikel van de anti-Palestijnse krant The Jewish Chronicle. Deze laatste krant had al eerder een toespraak gehouden tijdens een bijeenkomst van Manchester PSC, ter ondersteuning van het Palestijnse verzet, in een artikel benoemd alsof PSC ‘banden met Hamas’ zou hebben. Om het vuur nog verder aan te wakkeren schreef Harry Cole in de rechtse krant The Sun, de post van Manchester PSC ‘verschrikkelijk’ en dat de politie onderzoek moest doen naar de afdeling.

Media in Nederland 
Is er lente in de Nederlandse media in aantocht? Zouden de heren en dames journalisten het licht hebben gezien?   
RTL Nieuws kwam met het artikel ‘Dit is Jabalia, het vluchtelingenkamp in Gaza dat al dagen onder vuur wordt genomen’. Hierin werd melding gedaan dat het vluchtelingenkamp Jabalia vandaag is getroffen door een dodelijke aanval. Getuigen hebben aangegeven dat een school is geraakt, waarbij doden en gewonden zijn te betreuren. Het vluchtelingenkamp is deze week al een paar keer aangevallen. Volgens het artikel zou de bezetter Hamas-commandanten willen uitschakelen, echter volgens een VN-organisatie zouden er veel burgers het slachtoffer zijn geworden en zijn de aanvallen buitenproportioneel zijn geweest. Daarom ‘zou er sprake’ kunnen zijn geweest van oorlogsmisdaden. 

De laatste opmerking is een beetje jammer, daar al vanaf 1949 oorlogsmisdaden tegen het Palestijnse volk worden gepleegd. 

Vervolgens komt Trouw met het bericht ‘From the river to the sea’ is niet perse antisemitisch, volgens Peter Malcontent’. Volgens het artikel worstelen Europa en de VS met de zin ‘From the river to the sea, Palestina will be free’. In Engeland werd Andy McDonald, parlementslid van Labour, door zijn partij geschorst toen hij de zin tijdens een demonstratie uitsprak. Tijdens demonstraties in Duitsland en Oostenrijk mag de leus niet worden gehoord, anders is het einde demonstratie.
In de Tweede Kamer heeft de voorzitter de slogan ook verboden en volgens burgemeester Femke Halsema is de zin ‘onaanvaardbaar’. 

Zo zielig zoiets, na 75 jaar bezetting van Palestijns grondgebied, mag nog steeds niets gezegd worden over de bevrijding van Palestina. Het koloniale westen, dat jarenlang landen heeft gekoloniseerd en uitgebuit, is nog niet zo ver dat ze snapt wat het woord ‘bezetting’ betekent. Dit komt doordat het onvoorwaardelijk achter de bezetter blijft staan. Hoe lang moet die onzin nog blijven bestaan? Wanneer is Palestina bevrijd van de rivier tot aan de zee? 

Het artikel in Trouw geeft aan van welke kant je naar de zin kijkt. Volgens de bezetter is het een terroristische strijdkreet en beschuldigt iedereen die deze zin gebruikt, pro-Hamas te zijn. Echter in 1977 kwam Likud met een manifest waarin stond dat “ … al het land tussen de Jordaan en de Middellandse Zee onder soevereiniteit mag bestaan … “ van de bezetter. In feite dus geen verschil in het gebruik van deze zin en die van de pro-Palestijnse gebruikers.  
Het is weer hetzelfde riedeltje van hypocrisie, de bezetter – die onvoorwaardelijk wordt gesteund door het westen – mag het wel en de Palestijnen en aanhangers mogen het niet. 

(Bronnen: Samidoun, The Electronic Intifada, PSC Manchester, RTL Nieuws, Trouw, Khamakar News Agency) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 04.11.2023 

Laatste nieuws ook te volgen via de gratis app

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights