In de jaren 80 was Toontje Lager één van de populairste Nederlandstalige groepen in Nederland met nummers als ‘Stiekem gedanst’, ‘Zoveel te doen’ en ‘Net als in de film’. De muziek van de groep rond zanger Erik Mesie is pure jeugdsentiment voor mensen uit die tijd. Misschien wel populairder dan Doe Maar.  

Toontje Lager 
In 1978 werd de Nederlandse band Toontje Lager in Wageningen opgericht onder de naam ‘Maandverband’. Dit gebeurde door Bert Hermelink (toetsen, zang). De band bestond verder uit Huub van Melick (basgitaar), Bert Vermaas (zang), Jan Verver (gitaar) en Joost Witte (drums).   

De naam ‘Maandverband’ gaf aan dat er binnen een maand opgetreden moest worden. Het gehele repertoire bestond uit 10 punk- en rocknummers in het Nederlands, dat 2 keer werd uitgevoerd om de avond te vullen. De formule beviel en er kwamen nogal wat bezettingswisselingen.

In 1980 werd Erik Mesie de nieuwe zanger, die met de groep de song ‘Net als in de film’ in 1982 bij platenmaatschappij Telstar tot een hit wist te brengen. Zo kwamen er veel meer hits, maar de druk werd ook groter voor de band, zodat in 1985 Toontje Lager ophield te bestaan.    

Vernieuwde samenstelling 
Jaren later, meer dan 30 jaar later, staat Toontje Lager weer op het podium. Het is een groep van nieuwe leden rondom Erik Mesie. Aangegeven is dat de groep bestaat, naast Erik Mesie (zang/gitaar), Sjoerd Balk (gitaar/zang), Marco Hoogland (toetsen/zang), Joël Groenewold (basgitaar/zang) en Bennie Top (drums). 

Vrijdag 1 december zal Toontje Later optreden in Corneel, vanaf 21.00 tot 00.00 uur. Via de site van Corneel zijn tickets te bestellen. Op de avond kan men dan weer genieten van de bekende nummers als ‘Net als in de Film’, ‘Zoveel te doen’, maar vooral ‘Stiekem gedanst’.  

Aangegeven wordt dat ook minder bekende songs aan bod komen. Hierbij valt te denken aan ‘Vroeg of laat’, ‘Lente in Twente’, ‘In gedachten’, ‘Het doet pijn’. Daarnaast mogelijk ook het gevoelige solonummer van Erik Mesie uit 1986 ‘Zonder jou’. 

Het nummer ‘Lente in Twente’ hoort volgens mij niet in het rijtje van minder bekende nummers, maar gewoon in het rijtje van grote nummers. Toontje Later geeft nog steeds een onvergetelijke avond en dat niet alleen voor de liefhebbers van vroeger. 

Maar zeker ook muziekliefhebbers van nu, mensen die verder kijken dan de muziek van vandaag. Men wordt uitgenodigd om te luisteren naar de muziek en mee te galmen. Maar zeker ook om de verhalen achter de liedjes mee te krijgen. 

(Bronnen: Erik Mesie, Corneel) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 28.10.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights