Van 30 oktober tot en met 21 december organiseert KUP-11 in samenwerking met Kunstuitleen Lelystad een verrassende tentoonstelling in De Kubus. Het thema van de tentoonstelling is ‘Art Nouveau / Art Deco’. Deze 2 populaire kunststromingen – van begin van de vorige eeuw – hebben kunstenaars geïnspireerd voor nieuwe werken. 

Art Nouveau 
Art Nouveau – ook wel Jugendstil genoemd – was een kunststroming die op verschillende plaatsen in Europa populair was, tussen 1890 en 1914. De kunststijl was vooral een reactie op het vormvervagende impressionisme.

De kunstvorm was vooral te merken in gebruiksvoorwerpen – zoals glaskunst, boeken, sieraden, meubelen -, de architectuur en de schilderkunst. De bloeitijd was kort, maar hevig. Voor 1910 was de kunstvorm al verdwenen in West-Europa.    

Een belangrijke inspiratiebron voor deze kunststroming was de natuur. Maar ook het plezier in het leven werd vaak gebruikt. Hierdoor had de stroming kenmerken als ronde lijnen, zwierige toeters en bellen en ook vaak zachte kleuren. 

Beide stromingen
De stromingen Art Deco en Art Nouveau worden vaak door elkaar gehaald. In feite zijn het ‘design of decoratieve’ kunststromingen, die weinig aandacht hebben gekregen. Daarentegen zijn de stromingen op verschillende momenten ontstaan.

Ze zijn zelfs in verschillende eeuwen ontstaan en hebben ook verschillende motieven als uitgangspunt. Men zou kunnen zeggen dat Art Nouveau een meer ‘organische’ stijl is en Art Deco een meer ‘gepolijste’ stijl.   

Art Deco 
Deze kunststroming bestond zo tussen 1920 en 1939. Het was vooral te vinden in decoratieve en toegepaste kunst. Maar ook in de architectuur, beeldende kunst en de kledingmode.  

In feite was het mengelmoes van verschillende stijl- en kunststromingen uit de eerste 10 jaar van de 20e eeuw. Het verschil met Art Nouveau was dat Art Deco meer ging werken met technologie als aanvulling op traditionele motieven. 

Hierdoor waren er rijke kleuren, geometrische figuren en overdadige versieringen. Naast het feit dat deze stroming beïnvloed is door de technologie, was er ook invloed van exotische prints uit onder meer China en Afrika.  

Expositie in De Kubus 
Ruim 40 kunstwerken worden tentoongesteld. Ze zijn gemaakt door de leden van KUP-11: Esam Al Wasete, Guda Boelens, Kitty van Dijk, Lies Resink, Marie-Thérèse van der Riet, Simone Hakhoff, Thea Hussaarts, Ton Ensink, Wil Fokke, Tini Muller, Gaby Hendriksz en Ineke van Unen.

Tevens werken van gastexposanten Brigit Kingma, Maaike Nijlunsing en Peter Koelman. De werken in de expositie zijn zeer divers; er zijn schilderijen, foto-art, textiele kunst, maar ook sieraden.

Op werkdagen is de expositie vrij toegankelijk tijdens de openingsuren van De Kubus. Een speciale opening zal plaatsvinden om 15.00 uur op zaterdag 4 november. Hierbij zal een korte presentatie zijn over de 2 kunststromingen. De toegang is gratis en iedereen is welkom.

(Bronnen: KUP-11, Kunstuitleen Lelystad, De Kubus Lelystad, Wikipedia, Gallerease) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 27.10.2023   

Ook te lezen via Lelystad Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights