OPINIE – Ondertussen gaan de ‘PR en sociale media gevechten’ over wie het ziekenhuis in Gaza heeft gebombardeerd in alle hevigheid door. Het is maar naar welke zender of welke sociale media men kijkt, om een antwoord te krijgen. Maar wat ook te bemerken is, is dat de steun van de bezetter aan het slinken is en dat steeds meer mensen zich durven uit te spreken vóór de Palestijnen. Alhamdulillah. 

De haat tegen de Palestijnen
Joe Biden heeft zich voorlopig genesteld in het gebied van de bezetter om zich zogenaamd druk te maken voor de menselijkheid in de regio. Maar ja, dat begint natuurlijk met 100 miljard dollar voor de bezetter en een paar miljoen voor de Palestijnen voor humanitaire hulp. De vraag is of de bezetter dit wel toelaat. 
Tevens weet de woordvoerder van Joe Biden te melden dat zo’n 20 vrachtwagens met hulpgoederen op vrijdag naar Gaza zullen vertrekken. In de vrachtwagens zitten hulpgoederen, maar ook eten en drinken, die al dagenlang in de wagens in de zon hebben gestaan. De vraag is of alles nog wel te gebruiken is. 

Maar volgens die woordvoerder moeten eerst de kraters en kuilen in de weg gemaakt worden. Dat zal dan wel op zeer improvisorische manier gaan gebeuren, daar er tijd voor nodig is om fatsoenlijke wegen aan te leggen. Aan de andere kant – wordt er gedacht – is het niet voor de bezetters (Apartheidswegen) en is het maar tijdelijk, want nadat de vrachtwagens zijn vertrokken, zal alles weer wel gebombadeerd worden. 

De Palestine Youth Movement heeft op Instagram aandacht geschonken aan de reis van Joe Biden naar het land van de bezetter. Volgens de groepering sluit de daad aan bij de lange en bloedige geschiedenis van de Amerikaanse materiële steun voor imperiale brutaliteit over de gehele wereld. Tevens toont het bezoek solidariteit met het zionistische regime, dat een flagrante genocidale uitroeiing campagne tegen het Palestijnse volk blijft voeren. De reis is slechts de laatste van ontelbare demonstraties van Amerikaanse steun voor zionistische wreedheden. Het artikel gaat verder met een uitspraak van Joe Biden: “ … Als er geen Israël zou zijn, zouden de VS er een moeten creëren om de belangen van de VS in de regio te beschermen … ” 

Maar de steun voor Joe Biden is aan het afbrokkelen. Zo gaf MEE aan dat een hoge functionaris van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Josh Paul, woensdagavond zijn ontslag heeft ingediend. Hij verwees in zijn ontslagbrief naar de aanpak van de regering-Biden ten aanzien van het conflict tussen de bezetter en Palestina. 

The Electronic Intifada kwam met het artikel van Tamara Nasser getiteld ‘Joodse extremisten zijn van plan Palestijnen te ‘lynchen’ in chat-apps’. Volgens de journalist zouden de illegale kolonisten en andere fanatici van de bezetter op de West Bank aanvallen op de Palestijnen hebben gecoördineerd middels de chat-apps WhatsApp en Telegram. De kolonisten noemen de aanvallen zelf ‘lynchpartijen’. Tevens hebben ze gesproken over de ontvoering van Palestijnse kinderen. 

Aanval Al-Ahli Baptist Ziekenhuis 
Over de aanval op het Al-Ahli Ziekenhuis in Gaza dat gebombadeerd is, lijken de verhalen en uitleg over een mogelijke dader ook alle kanten uit te vliegen. Zo staat op Instagram te lezen dat het volstrekte leugen is dat Hamas dit gedaan heeft, maar dat de ‘ … zionisten niet kunnen stoppen met opscheppen en dit publiekelijk vieren … ‘ Het ziekenhuis is gebouwd in 1904 en heeft een kerk. 
Volgens gegevens die circuleren op Instagram heeft de New York Times de kop van het artikel over de bomaanslag op het Al-Ahli Ziekenhuis (Baptist Hospital) wel drie keer gewijzigd. Dit gebeurde om op dezelfde lijn te komen met het bezettende leger. 

Middle East Monitor heeft een bericht op Instagram geplaatst waarin een uitspraak van de directeur van het Al-Ahli Baptist Hospital wordt aangegeven. De bezetter had met de directeur contact opgenomen en gezegd: “ … We hebben u gisteren gewaarschuwd met twee bommen. Waarom heeft u het ziekenhuis pas op dit moment geëvacueerd … “

Volgens Mohammed Gniem – een arts in het ziekenhuis en in interview met Middle East Eye – heeft het bloedbad het gezondheidszorgsysteem in Gaza op de knieën gebracht. Volgens de arts waren de wreedheid en de aard van de verwondingen die de arts zag, zaken die men nog nooit eerder heeft gezien bij een aanval op Gaza. 
Duizenden ontheemde Palestijnen hebben geschuild op de binnenplaatsen van het ziekenhuis, er vanuit gaande dat ze zich op een veilige plaats bevonden. Velen zijn nu dood of zwaar gewond. Volgens een ooggetuige die anoniem wil blijven, had de bezetter in de eerste dagen van de aanval al gedreigd het ziekenhuis te bombarderen. 

Voor de aanval was het ziekenhuis al overvol, waarbij kamers gevuld waren met mensen die genezen waren van eerdere bloedbaden. Gangen waren gevuld met ontheemden die een veilige plek zochten om in te kunnen verblijven. Tevens was het personeel uitgeput, maar moest de gewonden behandelen met de beperkte ruimte en de schaarse middelen.   

Problemen binnen de VN 
Brazilië – volgens de Islamoproep op Instagram – had een initiatief / resolutie ingediend die opriep tot een staakt-het-vuren. De resolutie was in eerste instantie bedoeld om de Palestijnen in Gaza van humanitaire (nood) hulp te voorzien. Maar dwarsligger VS hebben de resolutie afgewezen. 
Brazilië had al eerder haar afschuw uitgesproken over de gebeurtenissen en wilde met de resolutie een einde maken aan het geweld. Aangezien de VS meldden dat ze met een alternatief zouden komen, werd de stemming uitgesteld. Daar kwam niets uit en dus werd er gestemd. Hieruit kwam naar voren dat 12 landen vóór hebben gestemd, maar dat de VS met een veto de resolutie van tafel hebben geveegd.   

Een vandaag is op 7 maart 2022 met een artikel gekomen, waarin de vraag werd gesteld of dat de VN-Veiligheidsraad in oorlogstijd wel nut heeft. In het artikel ging het over Rusland die tegen stemde op het moment dat een ingebrachte motie niet beviel. Dat doen de VS dus nu ook, alleen maar om de bezetter te beschermen.

De VN werden opgericht – juist na de Tweede Wereldoorlog – om vrede in de wereld te bewaken. Dat wil dus nog niet zo goed te lukken. De VN-Veiligheidsraad bestaat altijd uit 15 leden, waarvan er 5 permanent zijn:  China, Engeland, Frankrijk, Rusland en de VS. De andere 10 leden worden voor 2 jaar gekozen. Zeer irritant en absoluut niet democratisch is het vetorecht van de 5 permanente leden. Als een ingebrachte resolutie niet bevalt, wordt hij gewoon door een van de 5 permanente leden weggestemd.  

(Bronnen: The Electronic Intifada, Instagram, MEE, Free Palestina 1948, Islam Omroep< MEMO, Khamakar News Agency) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 19.10.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights