OPINIE – Elke dag wordt het duidelijker dat de maskers zijn gevallen. De tandeloze tijger Europa, die alleen maar groen licht blijft geven aan de bezetter, durft geen sancties op te leggen aan diezelfde bezetter. Zoals bekend zijn dezelfde koloniale machten die in de EU de macht uitmaken: VK, Frankrijk, Duitsland en Nederland, nog steeds hiermee bezig. Jarenlang kolonialisme en een Balfourtje dat een kapitale blunder bleek te zijn, hebben gebracht waar Gaza nu staat: op de rand om van de kaart geveegd te worden. 

Tweestatenoplossing 
Kenniscentrum Israël – Palestina gaf in 2017 aan wat zo’n tweestatenoplossing zou kunnen zijn. Palestina moest – volgens die gegevens – bestaan uit Oost-Al-Quds, Gaza en de West Bank. Als men dit uitrekent zou dit nog maar 22 procent van het oorspronkelijke Palestina inhouden. Tevens zou dit gesteund worden door de VN en – let op weer ! – de Europese landen. 
In feite geeft men dus aan – en dat doen meer beschrijvende sites, zoals Wikipedia en Wikiwand – dat er 2 onafhankelijke staten opgericht zouden worden op het grondgebied van het voormalige mandaatgebied Palestina. Echter gezien het feit dat de totale oppervlakte hetzelfde blijft, zal dit altijd ten koste gaan van de een of de ander. 

Gezien het gefriemel van de Europese ‘leiders’ zal dit altijd ten koste gaan van de Palestijnen. Een eerste poging was het zogenoemde VN-verdelingsplan van 29 november 1947. Dit plan staat ook bekend als VN-resolutie 181. 
In de jaren 1993 – 1995 was het de beurt aan de Oslo-akkoorden om met een idee te komen om Palestijns grondgebied te verdelen. Beide voorstellen hebben het niet gehaald.  
BNR kwam vorige week met de opmerking dat de oplossing via de twee staten verder lijkt dan het daarvoor was. 

En dan zeg ik Alhamdulillah. Een tweestatenoplossing gaat altijd een negatief resultaat opleveren voor de Palestijnen. De vraag is gewoon waarom al die personen in 1948 naar Palestina zijn gekomen? Toen was de verdeling al slecht te noemen voor de Palestijnen en de tweestatenoplossing maakt dit alleen maar erger. 
Een ander probleem is de president Abbas van Palestina. Waar is die nu en vooral wat doet hij nu? Als hij een echte leider zou zijn met ballen, dan was hij achter de Palestijnen, zijn volk, gaan staan. Ondanks verschillen met Hamas had hij het voortouw moeten nemen om de Palestijnen te beschermen, waar deze ook zijn. 

Al Jazeera met artikel over Hamas
Het artikel geeft aan dat Hamas een Islamitische Verzetsbeweging is. Het woord Hamas zou in het Arabisch ‘ijver’ betekenen. Hamas heeft de politieke controle – volgens het artikel, echter Hamas is democratisch gekozen – over de Gazastrook. Dit is een gebied van 365 vierkante kilometer waar ruim 2 miljoen Palestijnen wonen. 

De beweging werd in 1987 in Gaza opgericht door Sheikh Ahmed Yassin en Abdul Aziz al-Rantissi. Dit gebeurde net voor de eerste Intifada. De Sheikh werd in Palestina geboren maar vluchtte tijdens de oorlog van 1948 naar de Gazastrook. Hij studeerde aan de Al-Azhar Universiteit in Caïro, waar eerder de Moslimbroederschap was opgericht. Sheikh Yassin is lid geworden van de Moslimbroederschap en heeft in 1987 een Palestijnse tak van de broederschap opgericht en later de naam veranderd in Hamas.  Hij werd in 1989 veroordeeld door de rechtbank van de bezetter, zogenaamd wegens betrokkenheid en aanmoediging van terreurdaden. Op verzoek van Jordanië werd hij in 1997 vrijgelaten. 

Echter de bezetter bleef hem achtervolgen en heeft Sheikh Yassin in de ochtend van 22 maart 2004 vermoord met 3 raketten – afgeschoten vanuit een gevechtshelikopter – toen hij de Moskee verliet. Bij de aanslag kwam niet alleen Sheikh Yassin om het leven, maar ook 2 lijfwachten en 6 omstanders. Hoor ik hier wat over de terroristische acties van de bezetter?  
Sheikh Yassin zat in een rolstoel en had een mager en broos lichaam. In de archieven van de Guardian is een interview te vinden van 8 september 1988. Hierin werd aangegeven dat ondanks een tenger uiterlijk er wel wordt gesproken door een autoriteit die gebaseerd is op een onwankelbaar geloof. Zo meldde de Sheikh dat als de Palestijnen een Palestijnse Staat willen, er ook Palestijns land moet zijn. Het heeft geen zin om een staat op papier te schrijven. Tevens zal de staat Islamitisch zijn. In zijn bewoording is Sheikh Yassin redelijk voorzichtig geweest.    

Volgens de Guardian zijn de ideeën van Hamas beïnvloed door de organisaties van de Moslimbroederschap in Jordanië en Egypte. Als ik dit zo lees, zou Hamas geen afdeling zijn van de Moslimbroederschap. 
VRT Nieuws heeft laatst ook een artikel geschreven over Hamas gepubliceerd. Volgens dit artikel ligt de oorsprong in de Moslimbroederschap. Hamas staat voor Harakat al-Muqawama al-Islamiya. In het Nederlands zou men dit kunnen vertalen met Islamitische Verzetsbeweging.  

De partij Hamas – volgens VRT – wil optreden als een extremer alternatief voor de andere Palestijnse partij, de gematigde Fatah. Door de politiek van afwijzing van een staat voor de bezetter, werd Hamas snel populair. Dat is ook de reden dat Hamas in 2006 de verkiezingen in Palestina won. Hierbij kreeg de partij 76 van de 132 zetels in het Palestijnse parlement. Dit werd niet geaccepteerd door de andere partij, waardoor er een splitsing ontstond. In het jaar na de verkiezingen hebben aanhangers van Hamas de gematigde Fatah-politici uit Gaza gejaagd.     

Door de splitsing staat de West Bank ‘onder leiding’ van de Palestijnse Autoriteit – met Abbas als zogenoemde president – en Gaza onder leiding van Hamas. Tevens weet de VRT te melden dat Hamas een beleid voert dat gebaseerd is op de Islamitische regels van de Qur’an. Volgens VRT met harde hand en zouden activisten al vaker vragen hebben gesteld over de mensenrechten. 
Maar tevens geeft het artikel aan dat de Palestijnen liever Hamas aan de macht zien dan Abbas. 

De beweging heeft een militaire vleugel, de Izz al-Din al-Qassam Brigades. De militairen hebben onder meer het doel – naast de bescherming van de Gazastrook – het historische Palestina te bevrijden. En dat betekent het Palestijnse gebied van voor 1948. 
Daarnaast heeft Hamas vele sociale welzijnsprogramma’s voor Palestijnen die slachtoffer zijn geworden van de acties van de bezetter.  
De eventuele overwinning door de bezetter zal nooit vrede brengen, waarbij de tweestatenoplossing een aanfluiting is van het zuiverste water en wederom een schoffering van de Palestijnen, die steeds minder grondgebied over zullen houden. 

(Bronnen: Kenniscentrum Israël – Palestina, Wikipedia, Wikiwand, BNR NIeuwsradio, The Guardian, VRT Nieuws, Al Jazeera, Khamakar News Agency) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 16.10.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights