OPINIE – Elke avond (voor het slapen gaan) en elke ochtend (bij het opstaan) worden de sociale media even ‘doorgeakkerd’ om te zien wat er nu weer is gebeurd in Palestina. Tevens wat ik gemist heb in de Nederlandse media. Het is tegenwoordig de enige manier om er achter te komen, of dat een wat oudere man in het Witte Huis weer een leugen heeft verspreid of ‘gewoon vergist’ zoals de Nederlandse media het proberen goed te praten. En al dat nieuws wordt ‘even opgeslagen’. 

Niet in een oorlog terecht komen
Het is echt niet meer te volgen: in Europa gaat men van allerlei wapentuig lenen en weggeven om de grenzen van Europa te beschermen, maar men wil niet in een oorlog gezogen worden, waardoor men geen manschappen stuurt.  
Maar om een niet-Europees land te ‘beschermen’ worden oorlogsschepen, vliegtuigen, manschappen en speciale troepen gestuurd. Buitenlands beleid van een wankelende tafel op 3 poten. 

Demonstratierecht
Ondertussen worden niet alleen de Palestijnen in Palestina aangevallen, maar ook de Palestijnen en pro-Palestijnse activisten en mensen die Palestina steunen. Frankrijk heeft het maar meteen ‘groots aangepakt’: alle pro-Palestijnse demonstraties zijn verboden, meldt RTL Nieuws.
Volgens het artikel zijn per direct alle pro-Palestijnse demonstraties verboden, nadat een demonstratie was beëindigd met traangas en waterkanon. De minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin, heeft alle regio’s opgeroepen om Palestijnse demonstraties te verbieden. 

Maar ja, lopen met een vlag van de bezetter van Palestina dat mag wel, zelfs als er duizenden zijn in een demonstratie. En dan durft Emmanuel Macron op te roepen tot ‘verenigd te blijven’. Ja, me hoela. 
Gérald Darmanin is het verbod nodig omdat de pro-Palestijnse demonstraties ‘de openbare orde zouden kunnen verstoren’. Nee, het is gewoon een kwestie van verdeeldheid zaaien, de een mag het wel en de ander niet.  

Steun voor de bezetter
Duitsland met Olaf Scholz heeft haar onvoorwaardelijke steun gegeven aan het doelbewust toebrengen van een hongersnood aan 2.3 miljoen burgers in Gaza door de bezetter. Dit heeft de Electronic Intifada gebracht. Tevens wordt er geen onderscheid gemaakt bij het bombarderen en worden hele families uitgemoord. 
De woorden van de bezettende minister van Defensie Gallant dat de volledige blokkade moet doorgaan en dat de Palestijnse bevolking in Gaza ‘menselijke dieren’ zijn, werden door de woordvoerder van de ‘bondskanselier’ in feite bevestigd door de opmerking dat solidariteit met de bezetter van het allergrootste belang is. Tevens zou de bezetter onder het internationaal recht het recht hebben zich te verdedigen. 

Maar geen woord over 75 jaar van bezetting, de grootste openluchtgevangenis, genocide en etnische zuivering. Op een of andere manier doet het me denken aan een bepaalde zwarte tijd van jaren terug. Rotterdam zag er toen hetzelfde uit na een bombardement als Gaza-Stad nu.

Afgelopen dagen heeft de Duitse politie een massale arrestatiecampagne uitgevoerd tegen tientallen pro-Palestijnse demonstranten die zich in Berlijn hadden verzameld ter ondersteuning van Gaza.  

De UK heeft de opdracht gegeven verkenningsvliegtuigen en 2 Royal Navy oorlogsschepen naar de Middellandse Zee te sturen. Dit alles als steun voor de bezetter. Duitsland, Oostenrijk en de UK (en mogelijk Frankrijk) hebben de steun aan Palestina stopgezet.   

Gaza
Omar Ghraieb, een journalist uit Gaza, liet via IMEU weten dat de elektriciteit valt, dat het water schaars is. De lucht buitenshuis is gevuld met dikke rook en bijtende buskruit. De ogen en keel branden. Hij geeft aan dat het gevaarlijk is om brood te eten. HIj woont in Gaza, waar al meer dan 15 jaar een verstikkende blokkade op rust, de grootste openluchtgevangenis ter wereld. 

Mondoweiss heeft aangegeven dat men in Gaza vreest voor een etnische zuivering door het leger van de bezetter. In de tijd dat de bezetter hele gezinnen uitmoord en wijken wegvaagt, heeft de bezetter via de UN laten weten dat de inwoners van Gaza naar de Egyptische grens moeten gaan.
Ook MEE en IMEU zijn met een bericht over deze dreiging gekomen. De bezetter zou de VN hebben opgedragen om haar personeel en meer dan 1 miljoen Palestijnen die ten noorden van Wadi Gaza wonen, te evacueren binnen 24 uur naar het zuidelijke deel van Gaza. Dit kan niets anders betekenen dat de bezetter noord Gaza gaat zuiveren, bombarderen, platwalsen en inlijven.   

Een nog niet bevestigd bericht op Instagram geeft aan dat duizenden Iraqi’s zich inschrijven om te gaan vechten in Gaza. Dit bericht moet gevolgd worden. 

Het account van MEMO kwam met de mededeling dat de bezetter de elektriciteit en het water heeft afgesloten voor Palestijnse gevangenen in de gevangenissen van de bezetter. Dit is bedoeld om te voorkomen dat ze het verzet mogelijk zouden kunnen helpen of steunen. De media van de bezetter heeft gemeld dat dit gebeurd is om de toegang tot media en communicatiemiddelen te blokkeren voor de gevangenen. De bezetter is bang dat ze mogelijk leiding zouden geven of instructies aan de Palestijnse verzetsstrijders.

Waarschijnlijk is het besluit genomen door de commissaris van de gevangenisdienst, Katy Perry, die eerder het besluit nam om alle Palestijnse gevangen weer op te sluiten en de cellen af te sluiten.  
Op dit moment worden meer dan 5.250 Palestijnse gevangenen geconfronteerd met het risico van een echte ramp in de gevangenissen. Het besluit hoort bij de bredere tactiek om de Gazastrook volledig te belegeren en alle elektriciteit, water, voedsel, brandstof en hulp toevoer af te sluiten. Ondertussen een brutale bombardements- en luchtaanvalcampagne uitvoerend over Hamas en de burgerbevolking.  
Onder de 5.250 gevangenen zouden zo’n 40 vrouwelijke gevangenen zijn en ruim 170 kinderen.  

(Bronnen: RTL Nieuws, Electronic Intifada, IMEU, Mondoweiss, MEE, IMEU, verschillende Instagram accounts, Khamakar News Agency) 

Henny AJ. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 13.10.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights