OPINIE – Eigenlijk zou ik hier wat anders willen schrijven, maar over de beestachtige aanvallen op Gaza, West Bank, de Palestijnen en de verzetstrijders schrijf ik andere artikelen en opiniestukken. Daarnaast is het gehengel van vak K voor een functie in Europa al een tijd bezig. En ja, Nederlandse Wobke heeft groen licht gekregen van de milieucommissie van EU. Er zijn 2 dingen groen aan de nieuwe EU-commissaris en dat is dat hij ‘groen’ licht heeft gekregen en de letters van zijn partij. 

Standpunten klimaat van ‘groen CDA
De landelijke site van de CDA fractie geeft aan dat ingezet moet worden op een ambitieus en realistisch klimaatbeleid. Daarbij moet de aarde fatsoenlijk door worden gegeven aan de kinderen en kleinkinderen. De partij zegt oog te hebben voor het effect dat de klimaatmaatregelen vandaag de dag hebben. En natuurlijk is het CDA van mening dat het klimaatbeleid kan werken als de bedrijven niet het land uit worden gejaagd om bij de buren CO2 uit te stoten. 

Op zich allemaal mooi, maar er staat niets. Een ‘ambitieus en realistisch klimaatbeleid’ zegt me niets. Ik kan me er niets bij voorstellen. Het stuk wat hier wordt aangehaald komt vandaag uit het stuk ‘Standpunten’, mogelijk dat er ergens in het partijprogramma nog wat verfijning voor zal komen. Maar een kiezer akkert niet zo’n 40 programma’s door om een keuze te maken. Het gaat om de standpunten.  
Tevens wil de fractie de bedrijven – lees: grote vervuilers – niet het land uitjagen. Neen, want daar zit het grote geld en dat men ‘een beetje’ vervuilt, dat hoort er bij. 

Verder valt onder standpunten te lezen dat de sleutels voor de oplossing van het klimaatvraagstuk in handen liggen van de overheid, samenleving en bedrijven. Daarom moeten er ook innovatieve bedrijven komen om de oplossingen van het klimaatvraagstuk te vinden. 

Hierbij is het volgens mij van groot belang wat het CDA verstaat onder de samenleving. M.i. horen hier juist de rebellen van Extinction Rebellion, Klimaatcoalitie en Grootouders voor het Klimaat onder. Maar zeker ook Burgerberaad Klimaat in elke gemeente. 
Tevens is het onmogelijk om wat aan het klimaat te doen, als overal maar bomen worden gekapt, zogenaamd om heidegrond aan te leggen, én tegelijkertijd de burger zowat te verplichten om in zijn eigen tuin ‘tegel te wippen’. Dit is weer zo’n afschuif en wankel klimaatbeleid. 

Het CDA gaat nog verder. De fractie is van mening dat de energietransitie alleen een succes kan zijn, als iedereen meedoet. Daarnaast meldt de fractie dat de duurzaamheid begint bij iedereen thuis in een groene, schone en gezonde leefomgeving. Tevens zegt de klimatoloog van het CDA dat duurzaam beleid hand-in-hand moet gaan met het vergroten van de bestaanszekerheid van mensen met een krappe beurs. 

Weer zo’n verhaal waar niemand wat mee kan, vooral de opmerking dat duurzaamheid begint bij iedereen thuis. De overheid, de gemeente, Staatsbosbeheer en andere organisaties, die moeten beginnen met het verduurzamen van de omgeving. Het kan toch niet zo zijn, dat de openbare (publieke) ruimte onderhouden, geadopteerd en aangelegd moet worden door de burger. Gemeenten hebben geen geld en dus moet de burger hiervoor bloeden. Het is tevens van de ratten besnuffeld dat een burger een boomspiegel moet adopteren of een afvalbak of een stuk groen of een oever van een beek omdat de gemeente geen geld en menskracht meer heeft. Terwijl de persoon niets geld heeft om fatsoenlijk te kunnen eten.

Sollicitatie in Brussel 
De Nederlandse Wobke Hoekstra wil de basis leggen voor de Green Deal 2.0 tijdens zijn sollicitatie in Brussel. Het is me nog steeds niet duidelijk waarom juist hij naar voren is geschoven door Mark Rutte.   
Om steun te krijgen van de sociaaldemocraten en de Groenen in Brussel heeft hij toegezegd dat de EU meer gaat doen om klimaatverandering tegen te gaan. Daarnaast moet de EU meer klimaatambitie krijgen. Hierbij gaat het volgens de EU-commissaris om belasting op vliegen en einde aan de fossiele subsidies. Wobke Hoekstra heeft beloofd om alles op alles te zetten om de CO2-uitstoot in de EU in 2040 met 90 procent te verminderen. 

Afschaffen die handel
Kijk en nu praten we echt. Afschaffen van fossiele subsidies is iets wat gewoon moet gebeuren, geen gezeur over 2040. Gewoon invoeren per 1 januari 2024 en geen enkel bedrijf uitgezonderd. Zou dit inhouden dat het bedrijf verhuist naar verwegghanistan, so it be. 
Vorige week kwam de Volkskrant met het bericht ‘Schrappen van fossiele subsidie voor gas pakt gunstig uit voor vervuilender kolencentrales’. Afschaffen van fossiele subsidies betekent meer subsidie naar vervuilende kolencentrales. 

Het is gewoon schadelijk, al die rotzooi in de lucht, maar deze week is in de Tweede Kamer besloten dat er een onderzoek gaat komen naar het afschaffen van de fossiele subsidies. Dat rapport moet er liggen aan het eind van het jaar. Dit is weer zo’n pure vertragingstactiek. Het rapport had er allang moeten liggen, als het er al niet ligt. Nee, even over de verkiezingen heen tillen en dan maar kijken wat er gebeurt. Zeer politiek handige move. 

Maar het probleem wordt door zo’n rapport en de toezegging van de EU-commissaris (2040) en de opmerking van de Volkskrant dus gewoon niet opgelost. De directeur energietransitie bij Eneco, Ron Wit, is zelfs van mening dat hogere prijzen voor fossiele brandstof goed voor de energietransitie is. Daarentegen is het onbegrijpelijk dat vak K de heffing op kolencentrales niet aanpakt. Volgens hem stoten de kolencentrales 2 keer zoveel CO2 uit. 

Of je nu gebeten wordt door de hond of door de kat, het is bij beide pijnlijk, mogelijke kans op besmetting door bloedvergiftiging en zo meer. Aan de ene kant wordt er een onderzoek gestart, aan de andere kant wordt de subsidie gestopt voor de ene vervuiler en voor de andere niet, die dan ook nog meer rotzooi uitstoot. Alsof het niet gekker kan. 

Het wordt tijd dat de EU-commissaris voor Klimaat een paar assistenten krijgt van Extinction Rebellion. Dan kan er eens echt iets aan het klimaat worden gedaan en de onmiddellijke stopzetting van fossiele subsidies. Liefst morgen nog.   

(Bronnen: CDA, Nederland Dagblad, Volkskrant, Khamakar News Agency) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 11.10.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights