HEERLEN – Afgelopen vrijdag heeft in de gemeente Heerlen de feestelijke onthulling plaatsgevonden van het laatste kunstwerk van het Euregionale kunstproject Street Art Trail. Het project is een samenwerking tussen de 5 MAHHL-steden (Maastricht, Aken, Heerlen, Hasselt en Luik). 

Street Art
De gemeente Heerlen besloot vanaf 2013 de urbane levensstijl van de Parkstedelingen een hart onder de riem te steken. Dit gebeurde middels muurschilderingen op (veelal leegstaande) gebouwen. Het project was enorm waaraan nationale en internationale kunstenaars aan hebben deelgenomen.  
Door de fantastische kunstwerken fleurde de stad op en kwamen bezoekers van overal om de levensgrote kunstwerken te aanschouwen. De murals – muurschilderingen – zorgden ervoor dat steeds meer panden beschikbaar werden gesteld voor deze mooie kunstvorm. De gemeente Heerlen is van mening dat door de jaren heen de stad dé Street Art hoofdstad van Nederland is geworden. 

Euregionaal kunstproject 
Het sluitstuk van in totaal 5 schilderingen was het kunstwerk van Lasse Schulz. Hij komt uit Aken en werkt onder de artiestennaam White Trash. De 5 kunstwerken vormen samen een kunstroute in de Euregio. 
White Trash heeft zijn ontwerp gebaseerd op de (positieve) input uit de briefing, als stukjes geschiedenis en toekomst van Heerlen. Samen vormen ze een optimistische afbeelding met een kritisch randje. Het kunstwerk van Lasse Schulz in Heerlen maakt de Euregionale kunstroute compleet. 

De gemeente Heerlen laat bij monde van wethouder Jordy Clemens (wethouder sinds 2014 namens de SP met in portefeuille Cultuur en Erfgoed) weten ontzettend trots te zijn op deze nieuwe kunstroute tussen de verschillende steden in de Euregio. Het project zorgt voor de uitwisseling van talent en verbinding van de 5 steden. Volgens de wethouder is dit zeker goed geslaagd en smaakt naar meer. 

Het gekozen thema voor het project was ‘A love letter from 2123’. Met andere woorden hoe de stad er over 100 jaar er uit zal zien. Wat stuur je als kunstenaar terug als dit een positieve, mooie toekomst is. Met deze positieve boodschap zijn de 5 kunstenaars aan de slag gegaan. Binnen het project lag de nadruk op positieve uitwisseling en het tonen én het  ontwikkelen van lokaal talent met kwaliteit.   

Street Art Trail 
In het Street Art Trail project worden door 5 verenigingen van kunstenaars – gespecialiseerd in Street Art – de krachten gebundeld in nauwe samenwerking met de steden Aken, Hasselt, Heerlen, Luik en Maastricht. 
Wij zijn de voorouders in 2023 van de toekomstige generatie. Deze zal (moeten) leven met de gevolgen van onze keuzes en handelingen die wij vandaag doen. Men moet het zien dat de 5 kunstwerken liefdesbrieven zijn van toekomstige generaties aan de huidige generatie. In feite zijn ze geschreven door onze kleinkinderen die ons willen bedanken voor onze inspanningen. 

De artiesten waren Collin van der Sluijs (mei 2023, Hasselt), Dazetwo (augustus 2023, Luik), Philip Bosmans (augustus 2023, Aken), Jaba (september 2023, Maastricht) en White Trash (september 2023, Heerlen). 

(Bronnen: Gemeente Heerlen, VVV Heerlen, Street Art Trail) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 03.10.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights