ARNHEM – De gemeenteraad heeft afgelopen week een voorstel van het college goedgekeurd over een plek waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten. Dit zal gaan gebeuren bij sportpark Schuytgraaf. De jongeren kunnen hier ook meedoen aan activiteiten en ze kunnen er terecht voor informatie en advies.Tevens zal op de plaats jongerenwerk aanwezig zijn om jongeren begeleiding te bieden. 

Jongerenplek
Door middel van deze plek voor jongeren, komt er meer ruimte voor jongeren in Arnhem-Zuid en zal er straks ook meer te doen zijn voor de jongeren in deze wijken. Schuytgraaf is de jongste wijk van Arnhem, waar een groot deel van de inwoners bestaat uit jongeren onder de 20 jaar. Volgens de gemeente zal het aantal jongeren in de komende jaren verder toenemen. 

Jongeren – net als volwassenen en professionals – missen een plaats in de wijk waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten. Naast Schuytgraaf, zijn er ook in de naastgelegen wijken De Laar, Elden en Elderveld geen ontmoetingsplekken voor jongeren te vinden. De gemeente komt met de bouw van de nieuwe jongerenplek tegemoet aan de vraag van een grote groep inwoners van Arnhem. Maar ook in de andere wijken, met name in Elderveld, wordt het aanbod voor jongeren uitgebreid. 

Goed jongerenwerk
Mark Lauriks, wethouder jongerenwerk, heeft aangegeven dat de gemeente gelooft in het belang van goed jongerenwerk. Als men investeert in jongeren, wordt er ook geïnvesteerd in de toekomst van de stad. Bij goed jongerenwerk hoort vaak een plaats waar men vertrouwen kan opbouwen en waar men zich thuis voelt. Met de extra ontmoetingsplek wil de gemeente in Schuytgraaf de jongeren een ruimte geven waar ze leren hoe men echt iemand wordt, waar mensen tegenop kijken. Dit betekent, geen overlast geven, maar investeren in jezelf en in de omgeving. Volgens de wethouder is dit hard nodig in Schuytgraaf.   

Meer activiteiten voor jongeren in Arnhem-Zuid  
Naast de plek voor de jongeren – het jongerencentrum – waar ze elkaar kunnen ontmoeten, zal er straks ook meer ruimte zijn voor activiteiten voor jongeren. Hierbij valt te denken aan zaken op het gebied van sport en bewegen, kunst en cultuur. In samenwerking met basisschool Confetti (Schuytgraaf) zal huiswerkbegeleiding aangeboden worden. 

Tevens wordt er gewerkt aan een nieuw programma voor kinderen, tieners en jongeren in 4 wijken in Arnhem Zuid. Er is op 15 juli een nieuw samenwerkingsverband voor jongerenwerk gestart in de wijken De Laar, Elden, Elderveld en Schuytgraaf. De nieuwe plek is daarvoor ook van groot belang, omdat er genoeg ruimte nodig is om in de wijk activiteiten voor de jeugd te organiseren. 

Vanuit de gemeenteraad van Arnhem werd in 2021 de opdracht aan het college gegeven om op zoek te gaan naar een eigen plek voor jongeren in Schuytgraaf. De keuze voor een passende plaats bij Sportpark Schuytgraaf is er gekomen na een zoektocht in de wijk. Uit deze zoektocht kwam naar voren dat het niet mogelijk was om gebruik te maken van de bestaande gebouwen.
Het nieuwe jongerencentrum – de nieuwe plek voor jongeren – wordt gebouwd op een weinig gebruikt stuk parkeerplaats naast de sportvelden. Het gebouw zal straks bestaan uit 2 ruimtes die elk plaats hebben voor zo’n 25 tot 30 jongeren.

(Bron: Gemeente Arnhem) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 03.10.2023

Ook te lezen op Arnhemmer Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights