EMMEN – De gemeente Emmen doet mee aan het landelijke actieprogramma ‘Eén tegen eenzaamheid’. Dit programma is een initiatief van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, waarmee de overheid de eenzaamheid in Nederland wil verminderen. Een van de activiteiten uit het programma is de Week tegen Eenzaamheid van donderdag 28 september tot en met woensdag 4 oktober. 

Eenzaam voelen 
Volgens de gegevens van de gemeente Emmen voelt bijna de helft van de volwassen inwoners zich eenzaam, zo’n 45 procent. Op het moment dat men zich eenzaam voelt, wordt het contact met mensen die veel voor een persoon betekenen, gemist. Zo iemand is een persoon waar men zijn of haar verhaal kwijt kan. 
Het kan echter ook het gemis zijn van belangrijke relaties met een bredere groep mensen om zich heen. Hierbij valt te denken aan kennissen, buurtgenoten en mensen met dezelfde belangstelling. 

Het komt voor dat eenzaamheid een onderdeel van het leven is. Dit is normaal. De gemeente Emmen wil eenzaamheid bespreekbaar maken, maar kan het niet oplossen. Daarentegen is het zo dat als men er over praat, het gevoel van eenzaamheid minder wordt. In Emmen worden nieuwe initiatieven ontwikkeld om eenzaamheid bespreekbaar te maken en worden bestaande activiteiten verder geholpen. Hierbij werkt de gemeente samen met onder meer AtHome First, Dokter Schoonmaak, Drenthe College, Facet, GGD, Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN), Icare en Welzijnsorganisatie Sedna.   

Facet organiseert het hele jaar door activiteiten waarbij men anderen kan ontmoeten. Ook op de site van de organisatie worden de activiteiten aangegeven, zo ook speciaal voor de Week van de Eenzaamheid. Op de site van Sedna is ‘Ondersteuning op maat in Emmen’ te vinden. 
In de gemeente zijn in de jaarlijkse Week van de Eenzaamheid verschillende activiteiten te vinden. Voor meer informatie over de activiteiten van de gemeente of als men zelf ideeën heeft, kan men contact zoeken via eenzaam@emmen.nl .  

Week van de Eenzaamheid 
De gemeente Emmen doet mee met het landelijke actieprogramma Eén tegen eenzaamheid. In het programma werken bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheidsinstellingen samen. 

Ondertussen is de Week van de Eenzaamheid al een eind op stoom en zijn er al verschillende activiteiten geweest. Maar er zijn nog een aantal activiteiten voor de resterende dagen. Zo kan men meedoen op 3 oktober met de Up! Gesprekken en de Open Inloop (deze is in De Opgang Bargeres, 3 oktober van 10.00 – 11.45 uur). 
Ook op 4 oktober zijn er nog een aantal activiteiten, zoals een koffieochtend in de Ichtus Kerk Emmermeer en in de Grote Kerk Emmen Centrum. Ook is er nog een Open Inloop (13.30 – 16.30 uur) en een Huiskamer Jeugd (15.00 – 17.00 uur), beide in De Opgang Bargeres. 
Het complete programma is terug te vinden op de site van de gemeente Emmen .

(Bronnen: Gemeente Emmen, Facet Emmen, Welzijnsgroep Sedna) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 02.10.2023

Ook te lezen op Emmen Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights