Zwerfafval

BERGEN OP ZOOM – Op 1 maart van dit jaar zijn de gemeente Bergen op Zoom en de ondernemingsvereniging Sterck gestart met een nieuw initiatief: Woensdag Veegdag. De bedoeling was om (nog) een schonere binnenstad te krijgen, zodat er een fijnere beleving voor inwoners en bezoekers ontstond. 

Woensdag Veegdag
De gemeente en Sterck hebben met het initiatief ondernemers opgeroepen om één keer in de week een vast moment in de agenda in te ruimen om schoon te maken. Bij deze oproep moet men denken aan het vegen van de stoep voor het eigen pand, het verwijderen van stickers en het verwijderen van graffiti aan de voorgevel en eventueel de regenpijp.
De aftrap van het plan was op woensdag 1 maart. De initiatiefnemers hebben op die dag een grote schoonmaakactie in de binnenstad georganiseerd, waarbij zwerfafval, graffiti en stickers werden verwijderd. De ondernemers in de horeca kregen een duurzame afvalton, vanwege de 25-meter-regel en alle ondernemers van de binnenstad hebben een bezem in ontvangst mogen nemen.   

Volgens de gemeente, Sterck en een aantal ondernemers is de hoeveelheid zwerfafval in de gemeente flink afgenomen. Maar niet iedereen is die mening toebedeeld. Er zijn ondernemers die zeggen dat – op een verdwaalde peuk na – het stadscentrum er netjes uitziet. Dit komt gewoon omdat steeds meer ondernemers het eigen stoepje schoonvegen. Het plan van de gemeente en de ondernemersvereniging Sterck schijnt haar vruchten af te werpen. 
Voorheen was het afval en verdere vervuiling in de binnenstad van Bergen op Zoom een bron van ergernis voor de gemeente, bezoekers, bewoners en ondernemers. Met het plan wil men de strijd tegen het zwerfafval aangaan.

Andere ondernemers zijn van mening dat het plan niet veel heeft veranderd. Men geeft echter wel aan dat afval eerder opvalt dan een schone straat. Daarentegen zijn er extra afvalbakken bij de horeca geplaatst, waardoor het klein plastic afval wel verdwijnt uit de straat.  
Daarnaast zijn ook andere geluiden te horen, zoals van een ondernemer die aangeeft dat hij op een bepaalde dag struikelt over het aantal plastic bekertjes voor de deur. Of etenswaar dat tegen de etalageruit is gesmeerd. De rotzooi van de horeca opruimen, daar denkt hij niet aan.       

De gemeente heeft laten weten dat ze van mening is dat het zwerfafval sterk minder is geworden. Dit heeft ook te maken met de invoering van statiegeld op flesjes en blikjes. 

Peuken-Poll
Een ander initiatief is de Peuken-Poll. Bij het station zijn veel peuken te vinden op de grond. Ook dit is een bron van ergernis voor bezoekers en reizigers. Men kwam met een oplossing in de vorm van de ‘Peuken-Poll’. Doordat men de peuk kan weggooien in één van de twee vakken, reageert men onmiddellijk op een bepaalde stelling. De achterliggende stelling is dat de roker zijn of haar peuk netjes weggooit.  

De eerste ‘Peuken-Poll’ is geplaatst bij de ingang van het station. Vooraf heeft men het aantal peuken geteld, waarbij bleek dat honderden peuken waren weggegooid op een gebied van enkele vierkante meter en in een maand tijd.  
De gemeente gaat na het plaatsen van de peukenbak over een tijdje weer het aantal peuken op de grond tellen. Als dat drastisch is verminderd, zullen meer ‘Peuken-Poll’ bakken in de gemeente geplaatst worden. De stelling op de bak zal maandelijks vernieuwd worden. 

(Bronnen: Ondernemingsvereniging Bergen op Zoom, Omroep Brabant, PZC, Gemeente Bergen op Zoom) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 28.09.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights