PAPENDRECHT – Veel huishoudens in de gemeente hebben sinds het openstellen van de duurzaamheidslening zo’n lening aangevraagd. Aangezien huiseigenaren de weg naar de lening goed gevonden hebben, is ondertussen het plafond van de regeling bereikt. Daarom heeft de gemeente besloten om voorlopig de aanvraag voor een duurzaamheidslening vanaf 22 september stil te leggen. Aanvragen die voor die tijd zijn ingediend, worden nog wel beoordeeld. 

Verduurzamen van de woning 
Dit jaar zijn veel woningeigenaren aan de slag gegaan met het verduurzamen van de woning. De lening wordt onder meer gebruikt voor het (verder) isoleren van de woning, het plaatsen van zonnepanelen of het vervangen van ruiten door HR++ glas. Met deze aanpassingen zal het huis minder energie verbruiken voor verwarming.  

De wethouder Duurzaamheid, Arno Janssen, heeft gemeld dat de gemeente Papendrecht het als gemeente van belang vindt dat inwoners mee kunnen doen met de stappen die samen gezet moeten gaan worden om de gemeente te verduurzamen. Hierbij is de duurzaamheidslening een belangrijk instrument. Aangezien nu het plafond bereikt is, wil zeggen dat inwoners goed gebruik maken om de woning toekomstbestendig te maken.  

Alternatieve lening 
Het college zal in december aan de gemeenteraad het voorstel doen om de duurzaamheidslening in 2024 voort te zetten. Tot de tijd dat het besluit is genomen, kan men – als eigenaar of bewoner van een woning – gebruik maken van de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds.
Met de lening kan men voordelig geld lenen, ook als men ouder is dan 75 jaar of men minder leningsruimte heeft.

De Energiebespaarlening is een lening voor eigenaar-bewoners om energiebesparende investeringen voor de eigen woning te kunnen financieren. 
Het Nationaal Warmtefonds is in 2013 opgericht onder de naam Nationaal Energiebespaarfonds en opereert in opdracht van de Rijksoverheid. Daarom wordt verantwoorde en betaalbare financiering geboden voor de verduurzaming van huizen en gebouwen van eigenaar-bewoners, Verenigingen van Eigenaars en scholen.  
Voor de Energiebespaarlening gelden een aantal voorwaarden, zoals dat men eigenaar en bewoner moet zijn van de te verduurzamen woning, er is een maximaal bedrag te lenen van 71.000 euro, een maandannuïteit lening en andere zaken. 

Op de site van het Warmtefonds staan de voorwaarden verder benoemd. Voor particulieren is de lening aan te vragen voor energiebesparende maatregelen. Zo worden de zaken genoemd als dakisolatie, zonnepanelen, spouwmuurisolatie en de warmtepomp. 

(Bronnen: Gemeente Papendrecht, Warmtefonds) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek

© Khamakar News Agency / 27.09.2023

Ook te lezen op Dordrechts Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights