Sinds kort is er een Stadsdichtersgilde Lelystad. Dit bestaat uit alle oud-stadsdichters van Lelystad, de huidige stadsdichter en de waterdichter van het Waterschap Zuiderzeeland. Andere steden hebben al een tijd een Stadsdichtersgilde, zoals Utrecht en Veenendaal.  

Stadsdichtersgilde Utrecht 
De toenmalige stadsdichter van Utrecht, Ingmar Heytze, heeft in 2009 het Stadsdichtersgilde Utrecht opgericht. De gemeenteraad van Utrecht besloot in januari 2011 de taak van het ‘stadsdichten’ in handen van het Stadsdichtergilde te leggen. 

Utrecht was op dat moment de eerste en enige stad met zo’n gilde. Het Stadsdichtersgilde zorgt voor een divers aanbod van stadsgedichten in opdracht van de gemeente. Tevens wordt gewerkt aan de zichtbaarheid van de dichtkunst in Utrecht. 

Aankomende dichters kunnen kansen tot ontwikkeling en uitwisseling krijgen van het Stadsdichtersgilde Utrecht. Echter toetreden tot het gilde kunnen alleen professionele dichters die binnen een straal van 10 kilometer wonen van de Dom. 

Stadsdichtersgilde Veenendaal
In Utrecht wordt het gilde geleid door een Gildemeester, die telkens voor 2 jaar wordt gekozen. De gemeente Veenendaal heeft sinds april 2022 geen stadsdichter meer maar Stadsdichtersgilde Veenendaal. 

Op deze manier wordt niet door 1 persoon de gedichten geschreven over of naar aanleiding van aangelegenheden in Veenendaal, maar door vier dichters. De opzet hier is dat er meer initiatieven opgezet kunnen worden en de taken verdeeld worden. 

Stadsdichtersgilde Lelystad 
Sinds kort kent de stad Lelystad ook haar eigen Stadsdichtersgilde. Een nieuwe stadsdichter mag zich aansluiten bij het gilde. Het doel van het Stadsdichtersgilde Lelystad is initiatieven op te zetten op het gebied van poëzie, die in dienst staan van Lelystad. 

Het Stadsdichtersgilde Lelystad wil gaan starten met een Wijkenbundel. Daarom is het gilde op zoek naar dichters die een of meerdere gedichten willen schrijven over de wijk waar ze wonen. Hierbij kan men schrijven over kenmerkende zaken van de wijk.

Of zaken die de wijk bijzonder maken. Te denken valt aan een brug, een boom, een park of een gebouw. Misschien wel Street Art of graffiti. De dichter moet een relatie met Lelystad en de wijk hebben waarover men schrijft.  

Tot eind oktober kunnen de dichters gedichten over ‘hun wijk’ insturen naar poezie@mail.com .  De gedichten worden beoordeeld door het gilde, die ook bepaalt welke gedichten in de bundel terechtkomen. De Wijkbundel wordt opgezet in samenwerking met Mensen Maken de Buurt en de opbrengst van de verkoop gaat naar Stichting M.I.L.A.  

(Bronnen: Stadsdichtersgilde Utrecht, Stadsdichtersgilde Veenendaal, Radio Lelystad, M.I.L.A.) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 24.09.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights