Natuurlijk speelde men Jeu de Boules in Frankrijk en als men dan terugkomt van vakantie, wil men de sport ook in Nederland beoefenen. Middels een oproep in 1997 in de lokale media, zijn 12 mensen bij elkaar gekomen in Lelystad om te onderzoeken of de sport ook in de stad kon plaatsvinden. In eerste instantie werd het gespeeld op de grindpaden van de SGL Scholengemeenschap. 

Jeu de Boules Vereniging Lelystad 
In de jaren 1997 en 1998 kwamen er steeds meer spelers bij, tot zo’n 35 personen. Maar zoals elke club wilde de groep naar zelfstandige volwassenheid en ging in gesprek met de gemeente Lelystad. Zo werd de vereniging officieel opgericht op 27 april 1999.

Daarna groeide de vereniging flink door tot meer dan 100 spelers vandaag de dag. Door het samenbrengen met verschillende biljartverenigingen kon men spelen op het sportterrein ‘Het Schouwspel’ in de Schouw. De vereniging kreeg een aparte ruimte, naast het biljartgebouw. 

Jeu de Boules Vereniging Lelystad heeft zowel jongere als oudere leden, dames en heren. Wekelijks kan er gespeeld worden op de 21 banen. Tevens zijn er vrijwilligers, die de ruggengraat vormen van de vereniging. 

Mooiste Boulodrome
Door de bouw van een Boulodrome wil men meer leden naar de vereniging krijgen. Daarbij komt dan nog dat de Boulodrome de mooiste van Nederland moet worden. Jeu de Boules wordt al zo’n 25 jaar – in verenigingsvorm – in Lelystad gespeeld. 

Aangezien er veel oudere spelers zijn, die last kunnen krijgen van de kou en de regen, wil de vereniging een overdekte Boulodrome. Ondertussen heeft de vereniging al vergevorderde plannen voor een overdekte Boulodrome. 

Daarbij komt ook dat de vereniging zo’n 120 leden heeft, maar elk jaar wil groeien met zo’n 20 leden. Uit onderzoek blijkt dat deze groei het beste kan met een overdekte Boulodrome. Tevens is het bekend dat binnen 5 jaar 1 op de 3 inwoners van de stad senior zijn. En juist dan past een vereniging als Jeu de Boules Vereniging Lelystad het best. 

Motiemarkt 19 september 
Volgens de eisen van de landelijke Jeu de Boules bond, moet een Boulodrome minimaal 13 binnenbanen hebben en 20 buitenbanen. Daarnaast moet de Boulodrome beschikken over toiletruimtes – ook voor mindervaliden – en moet toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. 

Tevens moet het gebouw dienen als een clubhuis / kantine met een receptie. Hier moet men zich ook kunnen inschrijven voor wedstrijden en toernooien. Berekend is dat voor het gebouw zo’n 433.000 euro nodig is. 

De vereniging kan op dit moment beschikken over 116.000 euro en verwacht een eenmalige subsidie van de gemeente van 317.000 euro. De Jeu de Boules vereniging zal dit voorleggen op 19 september aan de raadsleden tijdens de Motiemarkt. 

(Bronnen: Jeu de Boules Lelystad, FlevoPost) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 19.09.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights