De paarden van de Paardenvallei van Het Belevenissenbos zijn zeer geliefd bij de bezoekers. Het zijn ‘wilde’ paarden die,  behalve in de winter, aanwezig zijn in de Paardenvallei en houden ondertussen het gras kort. 

Ongestoord grazen 
De kudde van 7 paarden van de Paardenvallei willen graag ongestoord kunnen grazen. Het is daarom ook verstandig om minimaal 25 meter afstand te houden. Dit in het kader van de veiligheid. Voeren en aaien is niet de bedoeling. 

In de herfst kunnen de paarden esdoornbladeren eten, wat niet best is voor de dieren. Ze kunnen door het eten een ziekte oplopen, weidemyopathie en er aan doodgaan. Daarom moeten de esdoorns verwijderd worden uit de Paardenvallei. 

Esdoorns verwijderen 
De Stichting Het Belevenissenbos roept daarom vrijwilligers op om zaterdag 23 september mee te helpen om de esdoorns te verwijderen. Het verzamelen gebeurt om 9.00 uur bij de beheerschuur van Het Belevenissenbos. 

Esdoorns groeien goed op de polderklei en verspreiden zich razendsnel. Al deze planten moeten verwijderd worden. Vandaar de oproep voor vrijwilligers om met een snoeischaar aanwezig te zijn. Hoe meer vrijwilligers, hoe makkelijker de klus. 

Esdoornvergiftiging 
Acute spierziekte, atypische myopathie of weidemyopathie staat voor de ziekte esdoornvergiftiging. De ernstige spierziekte komt vaak voor in de lente en de herfst en meestal met een slechte afloop. 

De ziekte wordt veroorzaakt door het eten van zaailingen, zaden en/ of bladeren van de (gewone) esdoorn. De zaailingen zijn de oorzaak in het voorjaar en in het najaar is dan sprake van de zaden en de afgewaaide bladeren. 

De vergiftiging door middel van de esdoornproducten kan de vetstofwisseling van de spieren verstoren. Bij deze verstoring gaan spiercellen kapot, ontstaan veel schadelijke afvalstoffen en ontstaat er een energietekort. 

Meestal gaat het hierbij om de spieren die horen bij die processen van het paard die altijd doorgaan. Hierbij valt te denken aan staan en ademhalen. Omdat het een atypische spierziekte is en (bijna) altijd voorkomt bij de paarden die in het weiland lopen, wordt de ziekte ‘atypische myopathie’ of ‘weidemyopathie’ genoemd.  

(Bronnen: Het Belevenissenbos (+ Facebook), FlevoPost, Staatsbosbeheer, Universiteit Utrecht, Ask Heltie) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 15.09.2023   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights