ALMERE – Enkele dagen geleden werd al gemeld dat er een besmetting met het Norovirus in het Flevoziekenhuis in Almere was geconstateerd. Op 9 september werd gemeld dat door de besmetting geen nieuwe patiënten op de verpleegafdeling Cardiologie opgenomen werden. Nieuwe patiënten zouden tijdelijk op andere afdelingen zijn ondergebracht. 

Besmetting met Norovirus 
Het Norovirus behoort tot een groep virussen die worden aangewezen als veroorzakers van diarree. Het virus is een – wat de wetenschap noemt – een ‘positive sense’ RNA-virus. Het is een klein virus zonder envelop, behorend tot de familie Caliciviridae. Volgens een bericht van RIVM (2014) zouden er 5 erkende Norovirus genogroepen bekend zijn (GI – GV), waarvan de groepen GI, GII en GIV klachten zouden kunnen geven bij mensen. 
Daarnaast zijn binnen de 3 genogroepen meer dan 30 verschillende genotypen beschreven. Sinds 2002 zijn varianten van GII.4-genotype het vaakst aangetoond bij een Norovirus uitbraak. Zoals bij andere virussen, komt er elke 2 jaar bij het Norovirus een nieuwe variant die dan dominant wordt. 

Het virus komt regelmatig voor in epidemieën, is zeer besmettelijk en komt voor bij mensen van alle leeftijden. Het virus kan overgebracht worden via besmet voedsel en water (ontlasting), via direct contact met een besmet persoon en via de lucht waarbij het virus bepaalde oppervlakten besmet. 
Vaak gaat de overdracht via de handen bij het aanraken van besmette oppervlakte, zoals toiletbril, spoelknop, kraan, deurklink. Het Norovirus kan ook voorkomen in rauwe schaal- en schelpdieren en rauwe groenten en fruit.    

Het Norovirus werd – en soms ook nog tegenwoordig – het Norwalkvirus genoemd. De naam Norwalk wijst naar de plaats Norwalk in Ohio, waar het virus in 1968 voor het eerst werd aangetoond. Volgens bepaalde wetenschappelijke artikelen zou er een (gedeeltelijke) tijdelijke immuniteit ontstaan. Daarnaast zijn er ook berichten waarin wordt aangegeven dat de bloedgroep van een persoon invloed zou kunnen hebben op een infectie. 
Het Voedselcentrum sluit daarop aan en meldt dat er per jaar zo’n 600.000 mensen ziek kunnen worden door de Norovirussen. Dit komt het vaakst voor in de winter. Maar niet iedereen heeft last van het virus – merken nauwelijks dat ze het virus bij zich hebben – maar kunnen wel het virus overdragen.  

Besmetting in Almere 
Zaterdag 9 september was er sprake van een besmetting op de verpleegafdeling Cardiologie. De melding was dat het virus was aangetoond bij 9 patiënten en 8 medewerkers. De zieke patiënten zijn in isolatie geplaatst. Twee dagen later werd gemeld dat de besmetting was uitgebreid naar de Maag-, lever- en darmafdeling. Op deze afdeling werd 1 patiënt positief getest. Bij 2 medewerkers van de afdeling zijn klachten geconstateerd die passen bij een besmetting van het Norovirus. Deze 2 medewerkers zijn in contact geweest met de besmette patiënt en hebben zich voorlopig ziek gemeld. 

Het Flevoziekenhuis heeft gemeld dat beide verpleegafdelingen zijn gesloten voor nieuwe patiënten. Nieuwe patiënten worden voorlopig op een andere afdeling verpleegd. Daarnaast is aangegeven dat het ziekenhuis hoopt dat de verpleegafdeling Cardiologie donderdag weer geopend kan worden. 

(Bronnen: RIVM, Abena Healthcare, Wikipedia, Voedingscentrum, Nieuws.nl) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 12.09.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights