Rotte appels voedselverspilling (© pixabay)

Veel Nederlanders bewaren producten juist wel of juist niet in de koelkast. Maar regelmatig komt het voor dat ze juist niet voor de beste bewaarplaats hebben gekozen. Moet de komkommer op de fruitschaal bewaard of juist niet? Een doosje eieren, wel of niet in de koelkast? Door de producten te bewaren op de juiste plaats, wordt de houdbaarheid verlengd.  

Verspillingsvrije Week
De Stichting Samen Tegen Voedselverspilling probeert in de Verspillingsvrije Week (11 tot en met 17 september) de consumenten te inspireren om het eten slim te bewaren. Op deze manier moet geprobeerd worden de voedselverspilling te voorkomen. 

Er is onderzoek gedaan naar groente- en fruitverspilling, waaruit blijkt dat 76 procent van de Nederlanders oplet welke groente- en fruitsoorten in de koelkast bewaard moeten worden. Toch wordt niet altijd goed ingeschat of een product ook echt in de koelkast bewaard moet worden. 

Bewaren van groente en fruit 
Van de ondervraagden denkt zo’n 58 procent dat de komkommer in de koelkast bewaard moet worden, terwijl deze beter op de fruitschaal bewaard kan worden. Ook is er verwarring bij de juiste bewaarplaats voor paprika’s en appels. 

Meer dan de helft van de ondervraagden is van mening dat de paprika in de koelkast bewaard moet worden, echter deze groentesoort kan beter op de fruitschaal bewaard worden. Daarentegen hoort de appel beter in de koelkast, zodat deze 4 weken langer lekker blijft. 

Eten slim bewaren 
Ook over de juiste bewaarplaats van de eieren was er verwarring. In de winkel staan ze buiten de koeling, maar in huis is het beter om de eieren in de koelkast te bewaren. Daarnaast is het ook beter om ze in de doos te laten zitten. 

Door de koude temperatuur blijven de eieren langer vers en wordt de groei van bacteriën geremd. Door de producten op de juiste plaats te bewaren, helpt men om voedselverspilling te voorkomen. Per jaar wordt er in Nederland zo’n 33.4 kg eten per persoon weggegooid.   

De productie van ons eten heeft veel impact op het klimaat. Het eten wat men ziet op het bord, is verbouwd, verwerkt, vervoerd, gekoeld en weer warm gemaakt. Dit allemaal kost veel energie. 

Als alle Nederlanders thuis één week geen voedsel verspillen, kan er ruim 22 miljoen maaltijden worden bespaard. Dit zal ook te merken zijn in de CO2-uitstoot, wat dan 33 miljoen minder zal zijn. Al bij al kan er dan gesproken worden over zo’n 500.000 autoritten tussen Maastricht en Groningen. 

(Bronnen: Trouw, FlevoPost, Samen Tegen Voedselverspilling, Persbericht Verspillingsvrije Week 2023) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 11.09.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights