Zwerfafval

Hij komt er weer aan, World Cleanup Day. Dit is dé dag waarop mensen over de gehele wereld met grijper en vuilniszak de wijk en de buurt in gaan om het afval op te ruimen. De bedoeling is om de wereld een stukje schoner en mooier te maken. 

World Cleanup Day 
De grootste opschoonactie voor de gehele wereld is elk jaar de World Cleanup Day. Tijdens deze dag worden overal opruimacties georganiseerd om het probleem van zwerfafval aan te pakken. Ondertussen doen er bijna 200 landen mee aan deze dag. 

De initiatiefnemer in Nederland is Plastic Soup Foundation en ook Nederland Schoon draagt bij aan de beweging. Dit jaar wordt de World Cleanup Day georganiseerd op zaterdag 16 september. Woensdag 13 september is er een speciale editie voor scholen. 

In Lelystad 
Op zaterdag 16 september is Lelystad Schoon aanwezig bij de open dag van Welzijn Lelystad, locatie Atolplaza. Iedereen wordt uitgenodigd om aanwezig te zijn tussen 13.00 en 15.00 uur om de omgeving van Atolplaza zwerfafvalvrij te maken. 

Ook op deze zaterdag gaan de deuren open voor een open dag – tussen 12.00 en 17.00 uur – bij de wijkcentra Atolplaza, Hanzeborg Plein 201, Waterbever, Zuiderzee en Dukdalf. Misschien is het een en ander te combineren. 

Eigen buurt schoonmaken 
Als men niet naar Atolplaza kan komen, kan men natuurlijk ook het zwerfafval opruimen in de eigen buurt. Het doel is om zoveel mogelijk zwerfafval op te ruimen. Tevens is het nodig om waardevolle informatie te verkrijgen over het soort zwerfafval. 

Inzicht is nodig om te zoeken naar structurele oplossingen voor het afval. In 2008 is de World Cleanup Day ontstaan in Estland. In 5 uur hebben toen zo’n 50.000 inwoners het afval in het hele land opgeruimd. Het idee groeide uit tot een wereldwijd netwerk van vrijwilligers. 

De organisatie in Nederland ligt in handen van IVN Natuureducatie en wordt gesteund door vele bedrijven en organisaties. Sinds 2023 is IVN Natuureducatie licentiehouder en faciliteert onder meer de site en campagnemateriaal. 

Het doel is om zoveel mogelijk zwerfafval op te ruimen op World Cleanup Day. Voor deze actie kan men zich aanmelden en aansluiten bij een bestaande opruimactie of zelf een te organiseren. 

Op de site van IVN Natuureducatie kan men zich melden (individueel of met een groep deelnemers) en locatie aanmelden of men kan zich aansluiten bij een bestaande actie. Door deel te nemen leert men over de gevolgen van het zwerfafval op het milieu. Tevens wordt men aangemoedigd om verantwoordelijkheid te nemen voor het behoud van de natuur. 

(Bronnen: Duurzaamheid, IVN, Welzijn Lelystad, Stichting Lelystad Schoon (+ Instagram) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 10.09.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights