De vrijwilligers hopen in de derde week van september weer vleermuizen te spotten in het Bultpark. Zo zal men op 21 september starten om 20.30 uur in de Ruiltuin (bij dierenweide De Knotwilg). Volgens Landschapsbeheer Flevoland zouden er in het Bultpark verschillende vleermuizen te vinden zijn. Meestal komen de vleermuizen tegen het begin van de schemering tevoorschijn. 

Vleermuizen 
Landschapsbeheer Flevoland weet te melden dat vleermuizen echte zoogdieren zijn. De jonge vleermuis drinkt ongeveer 6 weken moedermelk en gaat in de zomer mee op jacht naar muggen en vliegjes. 

Aangezien de jonge vleermuis weinig ervaring heeft, kan hij vaak in een huis terechtkomen. Het diertje is geen groot probleem. Op het moment dat hij in huis zit, is het gewoon even het raam open zetten en het licht uitdoen. Binnen een half uurtje is het diertje verdwenen.

Meestal heeft de vleermuis een slecht imago, maar we hebben weinig te vrezen van de vliegende vrienden. Het diertje kan wel 100 insecten per nacht nuttigen, waardoor het goed is voor onze omgeving.  

Soorten vleermuizen 
In augustus 2022 gaf Staatsbosbeheer aan dat er in Nederland wel zo’n 18 verschillende soorten vleermuizen te vinden zijn. Maar het is wel moeilijk vast te leggen hoe het gaat met de vleermuis in Nederland. 

Met sommige vleermuizen gaat het goed. Zo kon Staatsbosbeheer melden dat begin 2020 een forse broedkolonie dwergvleermuizen is ontdekt in Zuid-Holland. Aan de andere kant verdwijnen soorten die al jarenlang op een bepaalde plaats aanwezig waren. 

De gemeente Lelystad heeft een document over de meervleermuis, die best schaars zou zijn in Lelystad. De gemeente geeft aan dat er zo’n 200 dieren te vinden zouden zijn. Nu is de meervleermuis een van de zwaarst beschermde diersoorten van Nederland. 

In het document werd melding gemaakt van verblijfplaatsen; ze waren toen te verwachten – niet helemaal duidelijk is van welk jaar het document is – in Beukenhof, Atolwijk, Haven / Hollandse Hout en mogelijk in Boswijk.  

Afvalbakken zijn verdwenen 
In Lelystad is een flink deel van de afvalbakken verdwenen net als in het Bultpark. Na flink wat overleg zijn er weer afvalbakken geplaatst. Helaas alleen maar aan de rand van het park. De Stichting Bultpark wil nu op drukke punten graag weer afvalbakken hebben. 

Maar het heeft meer nadelen dat er wel of geen afvalbak is. Geen afvalbak betekent meer afval in het park. Wel afvalbak brengt met zich mee dat ze gebruikt wordt voor straatkunst, graffiti zoals dat netjes heet. Misschien kunnen de bakken die er wel staan gebruikt worden voor een groot project ‘graffiti of Street Art’. 

(Bronnen: Landschapsbeheer Flevoland, Staatsbosbeheer, Bultpark Lelystad, Nieuwsbrief Stichting Bultpark Comité, Gemeente Lelystad) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 09.09.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights