Lelystad Airport en omgeving

Nog geen 2 weken geleden heeft de directie van Lelystad Airport in een brief aan demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat, Mark Harbers gemeld, dat er mogelijke oplossingen zijn voor de lage vliegroute bij Lemelerveld. Door juist niét te kiezen voor deze omstreden vliegroute, zou Lelystad Airport volgens de directie open kunnen gaan.   

Veranderde zienswijze
 
Maandag 4 september kwam de landelijke fractie van het CDA met haar verkiezingsprogramma naar buiten. In het programma is het CDA verandert ten opzichte van haar standpunten over Lelystad Airport. 

In het verkiezingsprogramma heeft het CDA aangegeven tegen de opening van Lelystad Airport te zijn. In de periode vóór de komende verkiezingen was het standpunt van het CDA, dat de fractie onder voorwaarden vóór de opening te zijn. 

Hierbij ging het met name over verduurzaming. De woordvoerder van het CDA in dit dossier heeft in april nog gemeld voor te zijn, als de luchtvaart met elektrische vliegtuigen en planes op waterstof zou komen. Daarentegen gaf hij wel aan dat het op dit moment onverstandig zou zijn. 

Flevolandse fractie CDA 
Volgens de fractie van CDA in Flevoland had de fractie bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten al aangegeven niet voor te zijn. De fractie is van mening dat men minder moet vliegen en dat er gezocht moet worden naar andere transportmogelijkheden. 

De fractie had gemeld niet voor de opening te gaan liggen, als de vlieghaven open zou gaan, maar stelde wel de vraag of het open moet gaan. Het landelijke programma zou reëel en duurzaam zijn, waar Lelystad Airport niet in past. 

Controversieel verklaring 
Het CDA werd door de controversieel verklaring van de Tweede Kamer geholpen. De Tweede Kamer heeft besloten om de beslissing om Lelystad Airport open te laten gaan, door te schuiven naar de periode van de volgende Kamer. 

Door dit besluit kan het kabinet – wat nu demissionair is – over de opening geen besluit meer nemen. In het regeerakkoord van het kabinet Rutte IV was opgenomen dat het besluit voor opening van Lelystad Airport in 2024 genomen zou worden. 

Natuurvergunning 
De Tweede Kamer had al eerder – bij de val van het kabinet in 2021 – het besluit voor opening uitgesteld. Volgens de fracties in de Tweede Kamer zou het verkrijgen van een natuurvergunning een probleem zijn. 

Tevens hebben veel partijen gewezen op de mogelijke overlast door de lage aanvliegroutes. Ondertussen wordt er al gesproken over de uitbreiding van Lelystad Airport sinds 2008. Hierdoor zouden grote vliegtuigen gebruik kunnen maken van de vlieghaven, speciaal voor de vakantieaanbieders. 

Een zogeheten Luchthavenbesluit werd nog in 2015 genomen. Echter volgens een aantal partijen en groeperingen zaten er fouten in de berekeningen en moest het besluit worden herzien. Dit herziene besluit is door de Tweede Kamer echter nog steeds niet vastgesteld.  

(Bronnen: Omroep Flevoland, FlevoPost, lelystad.nieuws.nl) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 08.09.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights